Składniki:
-2 duże opakowania (176g) ciastek Oreo lub innych tego typu + kilka do wystroju
-ok. pół kostki masła
-10 serków śmietankowych kremowych (wedle uznania Philadelphia, Piątnica, Łaciate) *można również dodać serki light
-1 filiżanka cukru
-1 duża, schłodzona śmietana kremówka 30% lub 36%
-8 łyżek stołowych zimnej wody
-6 łyżeczek żelatyny w proszku
-sok z połowy cytryny
-sok z połowy cytryny
Spód ciasta:
- Przygotuj tortownicę (okrągłą blaszkę do ciasta) o średnicy ok. 20-30cm
- Oddziel krem od ciastek (Polecam nie robić tego tak jak w reklamie ;)) Przełóż krem do jednej miski a ciastka do drugiej
- Rozpuść w mikrofalówce masło (ja rozpuszczam zawsze w trybie rozmrażania, wtedy masło ma odpowiednią temperaturę)
- Ciastka pokrusz na sypką masę dodając roztopione masło, np. blenderem (polecam rozdrobnić najpierw wyłączonym urządzeniem, a kiedy ciastka będą już trochę rozdrobnione zblendować)
- Wyklej tortownicę ciastkami z masłem
- Przykryj tortownicę folią i wstaw do lodówki
Krem Oreo:
- Do miski z nadzieniem Oreo dodaj serki śmietankowe, cukier i zmiksuj wszystko.
- Do kubka z 8 łyżkami zimnej wody dodaj 6 łyżeczek żelatyny i zostaw ją na chwilkę, żeby napęczniała, po jakiś 15 sekundach powinna wchłonąć całą wodę. Wtedy wstaw ją do mikrofalówki i podgrzej około 7 sekund.
- Do masy serkowej dodaj sok z cytryny i żelatynę. Zmiksuj.
- W oddzielnym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
- Masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię ciasta.
Wykończenie:
- Połowę opakowania ciastek, która Ci została zetrzyj na tarce na wierzch ciasta lub włóż w dwa woreczki foliowe śniadaniowe i zawiń w dwa ręczniki kuchenne, zmiażdż tłuczkiem do mięsa i wyłóż na wierzch.
- Ciasto należy wstawić na około 3 godziny do lodówki.
- Przy podawaniu ciasta polecam zmoczyć nóż i obkroić tortownicę naokoło, wtedy kawałki ciasta będą równe :)
Smacznego! :)
fajnie, że dodajesz swoje komentarze. wtedy nawet taki kulinarny głąb jak ja ma szansę zrobić coś tak, jak powinno być :D
OdpowiedzUsuńSama jeszcze nie zrobiłam, ale kosztowałam....małmazyje. Róbcie i jedzcie bo jak zwykle pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńCiasto nie dość, że smaczne to jeszcze szybkie w wykonaniu. Jestem zachwycona:) szczerze polecam!!
OdpowiedzUsuń