Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 16 października 2014

Ciasto Oreo bez pieczenia

Krótki czas przyrządzenia, dosyć niski koszt, wspaniały smak... :)



Składniki:
-2 duże opakowania (176g) ciastek Oreo lub innych tego typu + kilka do wystroju
-ok. pół kostki masła
-10 serków śmietankowych kremowych (wedle uznania Philadelphia, Piątnica, Łaciate) *można również dodać serki light
-1 filiżanka cukru 
-1 duża, schłodzona śmietana kremówka 30% lub 36%
-8 łyżek stołowych zimnej wody
-6 łyżeczek żelatyny w proszku 
-sok z połowy cytryny

          Spód ciasta:
  • Przygotuj tortownicę (okrągłą blaszkę do ciasta) o średnicy ok. 20-30cm
  • Oddziel krem od ciastek (Polecam nie robić tego tak jak w reklamie ;)) Przełóż krem do jednej miski a ciastka do drugiej
  • Rozpuść w mikrofalówce masło (ja rozpuszczam zawsze w trybie rozmrażania, wtedy masło ma odpowiednią temperaturę)
  • Ciastka pokrusz na sypką masę dodając roztopione masło, np. blenderem (polecam rozdrobnić najpierw wyłączonym urządzeniem, a kiedy ciastka będą już trochę rozdrobnione zblendować)
  • Wyklej tortownicę ciastkami z masłem
  • Przykryj tortownicę folią i wstaw do lodówki
          
          Krem Oreo:
  • Do miski z nadzieniem Oreo dodaj serki śmietankowe, cukier i zmiksuj wszystko.
  • Do kubka z 8 łyżkami zimnej wody dodaj 6 łyżeczek żelatyny i zostaw ją na chwilkę, żeby napęczniała, po jakiś 15 sekundach powinna wchłonąć całą wodę. Wtedy wstaw ją do mikrofalówki i podgrzej około 7 sekund.
  • Do masy serkowej dodaj sok z cytryny i żelatynę. Zmiksuj.
  • W oddzielnym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
  • Masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię ciasta.

Wykończenie: 

  • Połowę opakowania ciastek, która Ci została zetrzyj na tarce na wierzch ciasta lub włóż w dwa woreczki foliowe śniadaniowe i zawiń w dwa ręczniki kuchenne, zmiażdż tłuczkiem do mięsa i wyłóż na wierzch. 
  • Ciasto należy wstawić na około 3 godziny do lodówki.
  • Przy podawaniu ciasta polecam zmoczyć nóż i obkroić tortownicę naokoło, wtedy kawałki ciasta będą równe :)

Smacznego! :) 


3 komentarze:

  1. fajnie, że dodajesz swoje komentarze. wtedy nawet taki kulinarny głąb jak ja ma szansę zrobić coś tak, jak powinno być :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama jeszcze nie zrobiłam, ale kosztowałam....małmazyje. Róbcie i jedzcie bo jak zwykle pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto nie dość, że smaczne to jeszcze szybkie w wykonaniu. Jestem zachwycona:) szczerze polecam!!

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news