*Przepis dzięki uprzejmości Patryka :)
Składniki na około 12 muffinek:
2 gorzkie czekolady
4 jaja
2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego lub cukru pudru
3 łyżki masła lub oleju roślinnego
szczypta soli
*mleczna czekolada do środka
Przygotowanie:
- Przygotowujemy blaszkę, którą wykładamy papilotkami.
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
- Roztapiamy 2 tabliczki gorzkiej czekolady i masło "w kąpieli wodnej".
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Do żółtek dodajemy kopiastą łyżkę cukru i miksujemy na kogel mogel.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i gdy już będzie ubite dodajemy łyżkę cukru i miksujemy.
- Do stopionej czekolady z masłem dodajemy zmiksowany kogel mogel i mieszamy.
- Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie szpatułką aż uzyskamy gładką masę.
- Wylewamy masę do papilotek (i dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę).
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
- Pałaszujemy wystudzone.
0 komentarze:
Prześlij komentarz