Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

sobota, 25 października 2014

Dyniowe konfitury z karmelizowaną pomarańczą i korzenną nutą

W sam raz na świeżo upieczony chleb w jesienny poranek :) Korzenne konfitury są także dobre do posłodzenia herbaty lub do ciast i tart.



         Składniki:
  • Dynia 
  • 6 pomarańczy (+cukier do karmelizowania)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • goździki
  • cynamon
  • kardamon
  • imbir (starty z korzenia)

         Przygotowanie:
  • Dynię umyć, obrać, wyrzucić środek z pestkami, pokroić.
  • Do garnka wlać wodę, wsypać przyprawy (wedle uznania) i szklankę cukru, pomieszać i zagotować. Wyłowić goździki! 
  • Dodać dynię.
  • Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Dodać skórkę do wywaru.
  • Pomarańcze oddzielić od skórki, wykroić nożem cząstki pomarańczy (Oddzielenie cząstek pomarańczy od skórki)
  • Na nagrzaną patelnie wsypać około 2 łyżek cukru. Jak cukier zacznie się karmelizować położyć na niego cząstki pomarańczy. Skarmelizować. Dodać do garnka. Co jakiś czas mieszać. 
  • Jak dynia będzie miękka. Zblendować i zagotować.
  • Spróbować, ewentualnie dodać więcej cukru. (Po zagotowaniu wcisnęłam jeszcze trochę cytryny i pomarańczy, bo ja lubię dosyć kwaśne smaki.)
  • Przygotować słoiki. Napełnić je gorącymi konfiturami. Szczelnie zamknąć i zagotować. 
  • Po zagotowaniu postawić wieczkiem do dołu i zostawić do wystygnięcia. 


Takie przetwory zachowują długo swoją przydatność do spożycia.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news