Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

poniedziałek, 2 marca 2015

Bezglutenowa chrupiaca granola z platkow jaglanych

Pyszna, chrupiąca, słodka i zdrowa granola z płatków jaglanych, czyli w wersji bezglutenowej. Oczywiście płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami i zrobić zwykłą wersję z glutenem. Idealna opcja na śniadanie, drugie śniadanie lub deser :)



Składniki (na ok. 1 litr granoli):
2 szklanki płatków jaglanych (lub owsianych)
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
2 duże łyżki stołowe ziaren Chia (opcjonalnie, można dodać sezam lub inne ziarna)
duża garść orzechów laskowych
duża garść migdałów
(można dodać pestki dyni, słonecznika itd.)
1/3 szklanki syropu z agawy lub cukru brązowego
dwie duże czubate łyżki miodu
dwie łyżki oleju kokosowego (można dodać dowolnego oleju roślinnego)
***jeśli chcemy dodać suszone owoce, dodajemy je dopiero pod koniec pieczenia (łatwo się przypalają)

Przygotowanie:

  • Mieszamy suche składniki w jednej misce.
  • W garnku mieszamy składniki mokre i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy.
  • Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową i nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
  • Wykładamy granolę na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy około 40 minut (polecam kontrolować co 20 minut lub przemieszać od czasu do czasu), po tym czasie powinna być prawie sucha. 
  • Wyciągamy ją z piekarnika i zostawiamy kilka minut na zewnątrz. Mieszamy i jak wystygnie przykładamy do słoika.
  • Przechowujemy w zamkniętym słoiku. 












3 komentarze:

  1. Uwielbiam granole:D przepis koniecznie do wypróbowania;) Pozdrawiam Cie Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co wspaniałego. Pyszne chrupiące i zero chemii! Dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news