Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

sobota, 25 października 2014

Korzenno-kawowy sernik dyniowy z karmelem

Sernik jest wilgotny, ma bardzo interesujący smak i zapach. Woń cynamonu, imbiru i karmelu w połączeniu z delikatnością masy serowej z puree dyniowym sprawia, że każdy kęs jest niebywałą przyjemnością.




Składniki:


  • Spód:
          1,5 opakowania owsianych ciastek (najlepiej z czekoladą) (sprawdzają się też ciasteczka
                                                                                                                 holenderskie z czekoladą)
          2 łyżki masła
          szczypta soli
  • Masa serowa:
          1 kg sera twarogowego (najlepiej tłustego, tutaj odważyłam się odważyć proporcje ;) )
          (polecam ten ze Strzałkowa)
          3 łyżki mączki ziemniaczanej
          1 filiżanka cukru (może być brązowy)
          5 całych jaj
          2 żółtka
  • Syrop korzenny:
         1 szklanka wody
         4 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu
         4 łyżeczki cynamonu
         3 łyżeczki sypkiego imbiru
         3 łyżeczki gałki muszkatołowej
         5 goździków
         1 kieliszek mocnego espresso
         1 puszka kajmaku
         1 szklanka puree dyniowego (*Dynię umyć, pokroić na 4 części, wyłożyć na blaszkę z
         papierem do pieczenia, piec w temperaturze 200 stopni, do uzyskania miękkości, wykroić                    skórę i zblendować)
  • Dodatki:
          Kwaśna śmietana 12 lub 18%
          3 łyżki cukru

          kajmak lub sos karmelowy (zagotować kieliszek wody, laska wanilii, syrop klonowy + kajmak)
          bita śmietana
          ziarenka kawy do przystrojenia

Przygotowanie:
Przede wszystkim, najpierw proponuję przygotować sobie puree z dynii i syrop korzenny

Przygotowanie syropu korzennego:


  • Do rondla wlać wodę, cukier waniliowy i wszystkie przyprawy (ja dodałam jeszcze laskę wanilii i kawałek świeżego imbiru)
  • Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszyć moc palnika do najmniejszej i zostawić na około 15 minut.
  • Odstawić na 10 minut i przelać przez sitko.
  • Dodać kawę, kajmak i puree dyniowe. Wymieszać.

Przygotowanie spodu:


  • Rozdrobnić ciastka na miałki pył.
  • Rozpuścić dwie łyżki masła.
  • Na tortownicę wyłożyć ciastka i zalać je masłem.
  • Wymieszać i uklepać, żeby powstał spód.
  • Wstawić do lodówki.

Przygotowanie masy sernikowej:


  • Twaróg zmiksować z mączką ziemniaczaną i cukrem.
  • Miksować w jedną stronę na maksymalnych obrotach.
  • Zmniejszyć obroty i dodawać po kolei jajka.
  • Dodać żółtka.
  • Dodać syrop korzenny, zmiksować na gładką masę.
  • Wylać na wcześniej przygotowany spód
  • Kwaśną śmietanę zmieszać z cukrem.

Pieczenie:


  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Piec w środkowej części piekarnika na kratce.
  • Piec 15 minut w 175 stopniach.
  • Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 75 minut.
  • Delikatnie wysunąć sernik z piekarnika i posmarować wierzch.
  • Piec przez kolejne 15 minut.
  • Ciasta nie wolno wyjmować od razu z piekarnika. 
  • Najpierw należy wyłączyć piekarnik, po jakimś czasie uchylić drzwiczki. Potem można wyjąć.
  • Następnie, kiedy wystygnie, należy wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Sposób podania:


  • Ciasto obkroić na około mokrym nożem. Podawać z dowolnymi dodatkami.
  • Ja podałam z sosem karmelowym, bitą śmietaną i ziarenkami kawy.

Sos karmelowy:


  • Kieliszek wody dodać do rondla. 
  • Do wody dodać kawałek wanilii. 
  • Kiedy się zagotuje wyjąć wanilię. 
  • Dodać 4 łyżki syropu klonowego i pół puszki kajmaku. Cały czas mieszać aż zgęstnieje.





Mmmm... Smacznego! :))

Wersja uproszczona:                           
Spód i masę serową robimy tak samo. Odrzucamy tylko to całe zamieszanie z syropem korzenno, karmelowo-kawowym.

We wcześniejszym przepisie trzeba zagrzać wodę z przyprawami, odstawić, dodać to i owo. Zamiast tego proponuje zagrzać espresso, dodać przyprawy i jak kawa będzie mocno wrzala, dodać mleko skondensowane. Kiedy wystygnie dodać do masy serowej.  Upiec jak wcześniej.











0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news