Pyszny chlebek, który spokojnie można robić codziennie. Nie wymaga wcześniejszego zrobienia zaczynu i wyrabiania ciasta, wystarczy tylko zmieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem upiec. Ciasto można wyrobić wieczorem lub w nocy i upiec go z rana. Smak tego własnoręcznie upieczonego chleba i zapach jaki wydziela się podczas pieczenia sprawiają, że warto go robić codziennie i rozkoszować się każdym porankiem.
Składniki na mały* chleb:
3 filiżanki mąki (można użyć każdej, wedle gustu)
pół łyżeczki sypkich drożdży
pół łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
2 filiżanki bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
Dodatki wedle gustu: siemię lniane, sezam, oregano, czarnuszka, pomidory suszone, oliwki, mak
Sposób przyrządzania:
- Połącz wszystkie składniki suche ze składnikami mokrymi.
- Przykryj wilgotną ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny (im dłużej, tym chleb bardziej wyrośnie)
- Przygotuj blachę oblewając ją oliwą, obsypując delikatnie mąką i dodatkami.
- Włącz piekarnik, nagrzej go do temperatury 220 stopni.
- Na blat obsypany mąką wyłóż wyrośnięte ciasto i sklej z niego nieforemny bochenek.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blachy i ponownie obsyp dodatkami.
- Przykryj blaszkę pokrywką od garnka (ten punkt możesz pominąć, ciasto z pokrywką szybciej rośnie) i wstaw chleb do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.
- Po 35 minutach należy ściągnąć pokrywkę, podnieść temperaturę do 240 stopni i dopiecz chleb około 20 minut, żeby przyrumienił się na górze.
- Chleb kontrolujemy co jakiś czas. Każdy ma inny piekarnik, więc trzeba dostosować pieczenie do warunków.
Życzę magicznych poranków :)
*na zdjęciu chleb z podwójnej porcji
koniecznie muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńChlebek rewelacja łatwy pyszny i pachnący brawo i dziękuje za tak cos pysznego
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chleb smakował :) zachęcam do pieczenia go jak najczęściej, po co truć się chlebem ze spulchniaczami ze sklepu skoro można samemu szybko upiec coś tak pysznego! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny! Już piekę kolejny!! :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że to najlepszy przepis na chlebek... a już parę przepisów "przetestowałam"..:))))
OdpowiedzUsuńNie dość że w krótkim czasie go zrobiłam to jeszcze wyszedł przepyszny i bardzo ładnie pachnący:))) Nie ma to jak homemade chlebek :)) Dziękuje za ten wspaniały przepis :)))Oby tak dalej!!! ;)
Pozdrawiam :)))
Chlebek jest przepyszny!!
OdpowiedzUsuńNie mogę się z tym nie zgodzić! :) Chlebek jest łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim jest smaczny :) Bardzo się cieszę, że zbiera takie dobre recenzje :) Pozdrawiam serdecznie! :)))
OdpowiedzUsuńChlebek przepyszny. Mozna go jeść tylko z masłem. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń