Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 16 października 2014

Chlebek bez zaczynu

Pyszny chlebek, który spokojnie można robić codziennie. Nie wymaga wcześniejszego zrobienia zaczynu i wyrabiania ciasta, wystarczy tylko zmieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem upiec. Ciasto można wyrobić wieczorem lub w nocy i upiec go z rana. Smak tego własnoręcznie upieczonego chleba i zapach jaki wydziela się podczas pieczenia sprawiają, że warto go robić codziennie i rozkoszować się każdym porankiem.



Składniki na mały* chleb:


3 filiżanki mąki (można użyć każdej, wedle gustu)
pół łyżeczki sypkich drożdży
pół łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
2 filiżanki bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
Dodatki wedle gustu: siemię lniane, sezam, oregano, czarnuszka, pomidory suszone, oliwki, mak


          Sposób przyrządzania:

  • Połącz wszystkie składniki suche ze składnikami mokrymi.
  • Przykryj wilgotną ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny (im dłużej, tym chleb bardziej wyrośnie)
  • Przygotuj blachę oblewając ją oliwą, obsypując delikatnie mąką i dodatkami.
  • Włącz piekarnik, nagrzej go do temperatury 220 stopni.
  • Na blat obsypany mąką wyłóż wyrośnięte ciasto i sklej z niego nieforemny bochenek.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blachy i ponownie obsyp dodatkami.
  • Przykryj blaszkę pokrywką od garnka (ten punkt możesz pominąć, ciasto z pokrywką szybciej rośnie) i wstaw chleb do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.
  • Po 35 minutach należy ściągnąć pokrywkę, podnieść temperaturę do 240 stopni i dopiecz chleb około 20 minut, żeby przyrumienił się na górze.
  • Chleb kontrolujemy co jakiś czas. Każdy ma inny piekarnik, więc trzeba dostosować pieczenie do warunków.


Życzę magicznych poranków :)

*na zdjęciu chleb z podwójnej porcji

8 komentarze:

  1. Chlebek rewelacja łatwy pyszny i pachnący brawo i dziękuje za tak cos pysznego

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że chleb smakował :) zachęcam do pieczenia go jak najczęściej, po co truć się chlebem ze spulchniaczami ze sklepu skoro można samemu szybko upiec coś tak pysznego! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek pyszny! Już piekę kolejny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać że to najlepszy przepis na chlebek... a już parę przepisów "przetestowałam"..:))))
    Nie dość że w krótkim czasie go zrobiłam to jeszcze wyszedł przepyszny i bardzo ładnie pachnący:))) Nie ma to jak homemade chlebek :)) Dziękuje za ten wspaniały przepis :)))Oby tak dalej!!! ;)
    Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek jest przepyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę się z tym nie zgodzić! :) Chlebek jest łatwy w przygotowaniu, ale przede wszystkim jest smaczny :) Bardzo się cieszę, że zbiera takie dobre recenzje :) Pozdrawiam serdecznie! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek przepyszny. Mozna go jeść tylko z masłem. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news