Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

sobota, 25 października 2014

Risotto dyniowe nieprzepisowo od Kasi :)

Przepyszne Risotto. Wspaniały smak pieczonej dyni w połączeniu z boczkiem i parmezanem zachwyca podniebienie. Nuty białego wina i masła idealnie się dopełniają. Polecam serdecznie :)




Składniki:

Upieczona Dynia*** (duża, średnia, mała w zależności od upodobań)
2 średniej wielkości cebule
kilka plastrów chudego boczku (wedle uznania, jeśli bardzo lubicie, możecie dodać dużo)
1,5 szklanki ryżu do risotto
białe wino (najlepiej wytrawne)
4 szklanki bulionu (warzywny lub drobiowy)
1,5 łyżki masła
kawałek parmezanu
oliwa
sól
pieprz (ja dodaję cayenne)

Przygotowanie:

***Dynię umyć, wykroić środek z pestkami i skórę i pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, polać trochę oliwą, posypać pieprzem i solą. Wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni aż dynia będzie miękka.  


  • Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. 
  • Dodać drobno pokrojony boczek wędzony. 
  • Dodać ryż do risotto i wymieszać, żeby ryż pokrył się oliwą.
  • Dodać ok. 0,5 szklanki wina białego. Mieszać, żeby wino troszkę odparowało. 
  • Zalewać po szklance bulionem mieszając, aż ryż będzie odpowiednio miękki (około 20 minut).
  • Dodać masło, parmezan i pokrojoną, upieczoną dynię.
  • Podawać od razu, gdyż jak powiedziała mi kiedyś bardzo mądra osoba:

"My możemy czekać na risotto, ale risotto nie może czekać na nas!"
 Kasiu kochana, dziękuję za tą smaczną, dyniową nieprzepisową inspirację :) 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news