Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

piątek, 17 października 2014

Kurczak w cytrynowej marynacie :)

Kolejne danie idealne dla osób, które dbają o zdrowie i sylwetkę. Chwała im za to! :)
Dzięki cytrynowej marynacie, kurczak jest delikatny, kruchy i ma dosyć wyrazisty smak. 
Na załączonym zdjęciu kurczak z kaszą gryczaną i sałatą z awokado, pomidorami suszonymi, serem kozim i granatem. Kurczaka można podawać dowolnie. Bardzo dobrze smakuje z dipem jogurtowo-cytrynowym i serem zawiniętymi w tortille lub naleśnik.



Składniki:

1 duża, podwójna pierś z kurczaka
1 duża cytryna
ząbek czosnku
kilka liści świeżej bazylii lub bazylia suszona
oliwa z oliwek
pieprz cayenne
sól

          Przygotowanie:


  • Kurczaka umyć i wyciąć niepotrzebne części. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Cytrynę sparzyć gorącą wodą i delikatnie zetrzeć część skórki (ja dodałam również limonki).
  • Sok z cytryny wycisnąć do miseczki. Dodać kieliszek oliwy z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, odrobinę cayenne i pokrojoną bazylię. Wymieszać. 
  • Piersi obtoczyć z dwóch stron i pozostawić na jakiś czas w marynacie (30 minut wystarczy). 
  • Kurczaka wysmażyć na patelni, można też upiec na grillu. Kiedy będzie zarumieniony wyłożyć na talerz.



***Składniki na dip jogurtowo-cytrynowy:


2 łyżki soku z cytryny

1 mały jogurt grecki lub naturalny
starta skórka z cytryny
świeża mięta lub bazylia
mała szczypta soli
duża szczypta cukru lub odrobina miodu do smaku

Wszystko wymieszać... et voilà! ;)


7 komentarze:

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news