Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

0 komentarze

Serowe ciasteczka Oreo

Ciasteczka nie są bardzo kruche. Bardziej przypominają te ciastka z Subway'a. Jedno jest pewne, przez obtoczenie w Oreo, w ogóle nie będzie widać jeśli je spalicie! ;)
Polecam Wam serdecznie, są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i w sam raz na weekendowe chillowanie!




Składniki na około 50 ciastek:
6 opakowań serka typu Philadelphia (dałam light)
1 kostka masła (no chyba, że kupujecie takie duże, to proponuję dodać 3/4) 
2 łyżki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego (możecie dać trochę miąższu laski wanilii)
1 filiżanka cukru (ja dodałam trzcinowego)
2 filiżanki mąki (ja dałam pełnoziarnistą)
2 opakowania ciastek typu OREO

Przygotowanie:

  • Nastawiamy piekarnik na około 180-190 stopni i przygotowujemy blaszki wykładając je papierem do pieczenia. 
  • Miksujemy masło z serkami. 
  • Dodajemy cukier i wanilie. Miksujemy.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę. 
  • Ciastka Oreo kruszymy.
  • Robimy małe kulki z ciasta i obtaczamy je w okruchach oreo. Wykładamy na blaszkę i spłaszczamy, żeby powstały ciasteczka. Pamiętajmy o odstępach między ciastkami!
  • Pieczemy około 25-30 minut.

Co za pychotka!:)





0 komentarze

Dyniowe konfitury z karmelizowaną pomarańczą i korzenną nutą

W sam raz na świeżo upieczony chleb w jesienny poranek :) Korzenne konfitury są także dobre do posłodzenia herbaty lub do ciast i tart.



         Składniki:
  • Dynia 
  • 6 pomarańczy (+cukier do karmelizowania)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • goździki
  • cynamon
  • kardamon
  • imbir (starty z korzenia)

         Przygotowanie:
  • Dynię umyć, obrać, wyrzucić środek z pestkami, pokroić.
  • Do garnka wlać wodę, wsypać przyprawy (wedle uznania) i szklankę cukru, pomieszać i zagotować. Wyłowić goździki! 
  • Dodać dynię.
  • Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Dodać skórkę do wywaru.
  • Pomarańcze oddzielić od skórki, wykroić nożem cząstki pomarańczy (Oddzielenie cząstek pomarańczy od skórki)
  • Na nagrzaną patelnie wsypać około 2 łyżek cukru. Jak cukier zacznie się karmelizować położyć na niego cząstki pomarańczy. Skarmelizować. Dodać do garnka. Co jakiś czas mieszać. 
  • Jak dynia będzie miękka. Zblendować i zagotować.
  • Spróbować, ewentualnie dodać więcej cukru. (Po zagotowaniu wcisnęłam jeszcze trochę cytryny i pomarańczy, bo ja lubię dosyć kwaśne smaki.)
  • Przygotować słoiki. Napełnić je gorącymi konfiturami. Szczelnie zamknąć i zagotować. 
  • Po zagotowaniu postawić wieczkiem do dołu i zostawić do wystygnięcia. 


Takie przetwory zachowują długo swoją przydatność do spożycia.



0 komentarze

Korzenno-kawowy sernik dyniowy z karmelem

Sernik jest wilgotny, ma bardzo interesujący smak i zapach. Woń cynamonu, imbiru i karmelu w połączeniu z delikatnością masy serowej z puree dyniowym sprawia, że każdy kęs jest niebywałą przyjemnością.




Składniki:


  • Spód:
          1,5 opakowania owsianych ciastek (najlepiej z czekoladą) (sprawdzają się też ciasteczka
                                                                                                                 holenderskie z czekoladą)
          2 łyżki masła
          szczypta soli
  • Masa serowa:
          1 kg sera twarogowego (najlepiej tłustego, tutaj odważyłam się odważyć proporcje ;) )
          (polecam ten ze Strzałkowa)
          3 łyżki mączki ziemniaczanej
          1 filiżanka cukru (może być brązowy)
          5 całych jaj
          2 żółtka
  • Syrop korzenny:
         1 szklanka wody
         4 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu
         4 łyżeczki cynamonu
         3 łyżeczki sypkiego imbiru
         3 łyżeczki gałki muszkatołowej
         5 goździków
         1 kieliszek mocnego espresso
         1 puszka kajmaku
         1 szklanka puree dyniowego (*Dynię umyć, pokroić na 4 części, wyłożyć na blaszkę z
         papierem do pieczenia, piec w temperaturze 200 stopni, do uzyskania miękkości, wykroić                    skórę i zblendować)
  • Dodatki:
          Kwaśna śmietana 12 lub 18%
          3 łyżki cukru

          kajmak lub sos karmelowy (zagotować kieliszek wody, laska wanilii, syrop klonowy + kajmak)
          bita śmietana
          ziarenka kawy do przystrojenia

Przygotowanie:
Przede wszystkim, najpierw proponuję przygotować sobie puree z dynii i syrop korzenny

Przygotowanie syropu korzennego:


  • Do rondla wlać wodę, cukier waniliowy i wszystkie przyprawy (ja dodałam jeszcze laskę wanilii i kawałek świeżego imbiru)
  • Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszyć moc palnika do najmniejszej i zostawić na około 15 minut.
  • Odstawić na 10 minut i przelać przez sitko.
  • Dodać kawę, kajmak i puree dyniowe. Wymieszać.

Przygotowanie spodu:


  • Rozdrobnić ciastka na miałki pył.
  • Rozpuścić dwie łyżki masła.
  • Na tortownicę wyłożyć ciastka i zalać je masłem.
  • Wymieszać i uklepać, żeby powstał spód.
  • Wstawić do lodówki.

Przygotowanie masy sernikowej:


  • Twaróg zmiksować z mączką ziemniaczaną i cukrem.
  • Miksować w jedną stronę na maksymalnych obrotach.
  • Zmniejszyć obroty i dodawać po kolei jajka.
  • Dodać żółtka.
  • Dodać syrop korzenny, zmiksować na gładką masę.
  • Wylać na wcześniej przygotowany spód
  • Kwaśną śmietanę zmieszać z cukrem.

Pieczenie:


  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Piec w środkowej części piekarnika na kratce.
  • Piec 15 minut w 175 stopniach.
  • Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 75 minut.
  • Delikatnie wysunąć sernik z piekarnika i posmarować wierzch.
  • Piec przez kolejne 15 minut.
  • Ciasta nie wolno wyjmować od razu z piekarnika. 
  • Najpierw należy wyłączyć piekarnik, po jakimś czasie uchylić drzwiczki. Potem można wyjąć.
  • Następnie, kiedy wystygnie, należy wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Sposób podania:


  • Ciasto obkroić na około mokrym nożem. Podawać z dowolnymi dodatkami.
  • Ja podałam z sosem karmelowym, bitą śmietaną i ziarenkami kawy.

Sos karmelowy:


  • Kieliszek wody dodać do rondla. 
  • Do wody dodać kawałek wanilii. 
  • Kiedy się zagotuje wyjąć wanilię. 
  • Dodać 4 łyżki syropu klonowego i pół puszki kajmaku. Cały czas mieszać aż zgęstnieje.





Mmmm... Smacznego! :))

Wersja uproszczona:                           
Spód i masę serową robimy tak samo. Odrzucamy tylko to całe zamieszanie z syropem korzenno, karmelowo-kawowym.

We wcześniejszym przepisie trzeba zagrzać wodę z przyprawami, odstawić, dodać to i owo. Zamiast tego proponuje zagrzać espresso, dodać przyprawy i jak kawa będzie mocno wrzala, dodać mleko skondensowane. Kiedy wystygnie dodać do masy serowej.  Upiec jak wcześniej.











0 komentarze

Risotto dyniowe nieprzepisowo od Kasi :)

Przepyszne Risotto. Wspaniały smak pieczonej dyni w połączeniu z boczkiem i parmezanem zachwyca podniebienie. Nuty białego wina i masła idealnie się dopełniają. Polecam serdecznie :)




Składniki:

Upieczona Dynia*** (duża, średnia, mała w zależności od upodobań)
2 średniej wielkości cebule
kilka plastrów chudego boczku (wedle uznania, jeśli bardzo lubicie, możecie dodać dużo)
1,5 szklanki ryżu do risotto
białe wino (najlepiej wytrawne)
4 szklanki bulionu (warzywny lub drobiowy)
1,5 łyżki masła
kawałek parmezanu
oliwa
sól
pieprz (ja dodaję cayenne)

Przygotowanie:

***Dynię umyć, wykroić środek z pestkami i skórę i pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, polać trochę oliwą, posypać pieprzem i solą. Wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni aż dynia będzie miękka.  


  • Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. 
  • Dodać drobno pokrojony boczek wędzony. 
  • Dodać ryż do risotto i wymieszać, żeby ryż pokrył się oliwą.
  • Dodać ok. 0,5 szklanki wina białego. Mieszać, żeby wino troszkę odparowało. 
  • Zalewać po szklance bulionem mieszając, aż ryż będzie odpowiednio miękki (około 20 minut).
  • Dodać masło, parmezan i pokrojoną, upieczoną dynię.
  • Podawać od razu, gdyż jak powiedziała mi kiedyś bardzo mądra osoba:

"My możemy czekać na risotto, ale risotto nie może czekać na nas!"
 Kasiu kochana, dziękuję za tą smaczną, dyniową nieprzepisową inspirację :) 

3 komentarze

Brownie z cukinii

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto na bazie cukinii. Zdrowe, niskokaloryczne (porcja ok. 80kcal), smaczne. Poprawia nastrój. Idealne do kawy w jesienne lub zimowe dni. Bardzo proste w wykonaniu.



Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
3 jajka
1szklanka mąki (można dać pełnoziarnistą lub owsianą)
1 szklanka ciemnego kakao
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • Cukinie zetrzeć na małym oczku. Odlać wodę.
  • W oddzielnej misce połączyć mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia lub sodę, cynamon i sól. Wymieszać.
  • Dodać cukinie i jajka do suchych składników. Wymieszać.
  • Blaszkę wysmarować oliwą lub odrobiną masła. Posypać płatkami owsianymi, odrobiną mąki lub otrębami. Wylać ciasto.
  • Piec ok. 50min w temperaturze 180 stopni.
***Dodatki dowolne. Ja dodałam polewę z gorzkiej czekolady, masła orzechowego i odrobiny zwykłego masła. Dobrym dodatkiem są też pistacje, żurawina lub orzechy włoskie.

Polewa:
W rondlu rozpuszczamy około 1 łyżeczki masła, około pół tabliczki gorzkiej czekolady i dużą czubatą łyżkę masła orzechowego. Polewamy ciasto, posypujemy pistacjami lub innymi dodatkami :)

Ciasto wystudzić przed podaniem :)

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))



2 komentarze

Muffiny z banana

"Baby, ach te baby! Człek by je łyżkami jadł..." ;)




Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne i nie takie kaloryczne ;)
Na temat bananów krąży kilka mitów... to, że w końcówce banana znajdują się szkodliwe pasożyty, to, że banany są bardzo kaloryczne itd. Owszem, banany składają się głównie z węglowodanów i mają dosyć wysoki indeks glikemiczny, ale oprócz tego mają wiele pozytywnych właściwości. Jeden banan pokrywa 20% zapotrzebowania na witaminę C, 12% zapotrzebowania na witaminę B6, zawiera potas, błonnik pokarmowy, inne witaminy z grupy B, magnez i miedź. Te bardziej dojrzałe banany zawierają sporą ilość przeciwutleniaczy.
Natomiast gorzka czekolada oprócz tego, że przyspiesza przemianę materii, zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy i dodających nam energii. Poza tym, jednym z głównych składników gorzkiej czekolady są flawonoidy, które hamują procesy utleniania złego cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy, zakrzepom i udarom. Dodatkowo, Holenderscy naukowcy dowiedli, że czekolada wzmacnia serce, przez co chroni nas przed zawałem. Gorzka czekolada zawiera alkaloid teobrominy, który pobudza pracę nerek. Jeśli łapie nas przeziębienie i męczy nas kaszel, dobrze jest zjeść trochę gorzkiej czekolady, która zawiera teobrominę, substancję skutecznie hamującą tą dolegliwość. Warto jednak pamiętać, że najzdrowsza gorzka czekolada to ta, która zawiera co najmniej 70% kakao. Im więcej % kakao w czekoladzie, tym lepiej :)






Składniki na muffiny z bananów i gorzkiej czekolady:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1 filiżanka cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 pełna szklanka mąki
pół szklanki oleju
pół tabliczki gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao, proponuję dołożyć 70%, inna może być za gorzka w smaku do deseru)
***miłośnicy czekolady mogą dodać do ciasta 3 łyżki kakao :)

          Przygotowanie:
  • Miksujemy banany, jajka, olej i cukier.
  • Czekoladę kroimy na kawałki.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem lub sodą.
  • Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub szpatułką.
  • Wypełniamy ciastem papilotki do połowy, góra 3/4 i posypujemy pokrojoną czekoladą.
  • Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.





1 komentarze

Gintonic

Mniej popularny i dosyć deprecjonowany w Polsce. 
Gin z tonikiem, kiedy jest odpowiednio przyrządzony, jest jednym z najsmaczniejszych i wytrawniejszych drinków świata. Mimo tego, że jest to napój alkoholowy, ma dosyć sporo pozytywnie wpływających na nas czynników.
Oprócz tego, że odpręża nasze ciało i umysł, pozwala nam się szybko zrelaksować, ten tak zwany popularnie na świecie Gintonic, wpływa na naszą przemianę materii, dosyć znacznie przyspieszając nasz metabolizm. Trunek ten ułatwia trawienie i przyswajanie ciężkostrawnych pokarmów. Posiada także dużo wapnia, kwasu foliowego, witaminy A i C.



Składniki: 
Ginebra
Tonik
Lód
Cytryna, limonka (można dodać tez grapefruit lub pomelo)
***dobrym dodatkiem jest też czarny lub kolorowy, ziarnisty pieprz, który sprawia, że koktajl jest jeszcze bardziej wytrawny


Gin (Ginebra) łączy się z tonikiem w proporcjach: 1:1, 1:2, 1:3 lub 2:3, w niskiej lub wysokiej szklance. Nie tyle ważna jest wysokość szklanki, co jej szerokość, która kiedy jest większa pozwala na lepsze utlenienie trunku, a co za tym idzie, jego lepszy smak. 
Aktualnie, na świecie, używa się przeważnie dwóch rodzajów szklanek ze względu na ich szerokość:


Kolejną ciekawostką jest to, że o ile w większości przeciętnych barów do ginu dodaje się sok z cytryny lub limonki, o tyle w tych bardziej profesjonalnych miejscach, do szklanki z gintonikiem wkłada się samą skórkę z cytrusów by wydobyć z nich samą esencję. Udowodniono bowiem, że sok sprawia, że bąbelki toniku błyskawicznie zanikają poprzez szybsze ulotnienie CO2. Ważnym jest jednak, żeby skórkę z cytrusów wykroić bez białej części i zgnieść przed dodaniem. Jeśli bardzo lubimy mocno cytrynowy smak możemy dodać kawałek cytryny lub limonki bez wyciskania soku. 
Kolejnym ważnym elementem są kostki lodu, potrzebujemy ich dosyć sporo.
Gin dodajemy wymawiając: 1001, 1002, 1003. Tyle ginu musi znaleźć się w naszej szklance, ile zajmuje wypowiedzenie tych liczb w normalnym tempie. (Proponuje nie stosować tej zasady jeśli się jąkamy ;) wtedy wlewamy około 1 kieliszka ginu) Oczywiście trunku dodajemy z pewnej odległości od szklanki, żeby gin bardziej się utlenił. Potem zalewamy wybranym tonikiem i mieszamy w jedną stronę.

Przygotowanie w kilku punktach:
  • Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu (najlepiej 3/4 lub 4/5 szklanki)
  • Cytrus zalewamy wrzątkiem i wykrajamy cieniutką warstwę skórki, samą kolorową część. Ściskamy skórkę i wkładamy do szklanki. 
  • ***Dodajemy kilka ziaren pieprzu
  • Wlewamy gin wymawiając liczby: 1001, 1002, 1003.
  • Dolewamy toniku, mieszamy w jedną stronę.
  • Możemy dodać także pół plasterka cytrusa (nie wyciskamy!) lub inny owoc do dekoracji. 

Poniżej zdjęcia koktajli (kolor drinku zależy od toniku):















7 komentarze

Kurczak w cytrynowej marynacie :)

Kolejne danie idealne dla osób, które dbają o zdrowie i sylwetkę. Chwała im za to! :)
Dzięki cytrynowej marynacie, kurczak jest delikatny, kruchy i ma dosyć wyrazisty smak. 
Na załączonym zdjęciu kurczak z kaszą gryczaną i sałatą z awokado, pomidorami suszonymi, serem kozim i granatem. Kurczaka można podawać dowolnie. Bardzo dobrze smakuje z dipem jogurtowo-cytrynowym i serem zawiniętymi w tortille lub naleśnik.



Składniki:

1 duża, podwójna pierś z kurczaka
1 duża cytryna
ząbek czosnku
kilka liści świeżej bazylii lub bazylia suszona
oliwa z oliwek
pieprz cayenne
sól

          Przygotowanie:


  • Kurczaka umyć i wyciąć niepotrzebne części. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Cytrynę sparzyć gorącą wodą i delikatnie zetrzeć część skórki (ja dodałam również limonki).
  • Sok z cytryny wycisnąć do miseczki. Dodać kieliszek oliwy z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, odrobinę cayenne i pokrojoną bazylię. Wymieszać. 
  • Piersi obtoczyć z dwóch stron i pozostawić na jakiś czas w marynacie (30 minut wystarczy). 
  • Kurczaka wysmażyć na patelni, można też upiec na grillu. Kiedy będzie zarumieniony wyłożyć na talerz.



***Składniki na dip jogurtowo-cytrynowy:


2 łyżki soku z cytryny

1 mały jogurt grecki lub naturalny
starta skórka z cytryny
świeża mięta lub bazylia
mała szczypta soli
duża szczypta cukru lub odrobina miodu do smaku

Wszystko wymieszać... et voilà! ;)


8 komentarze

Chlebek bez zaczynu

Pyszny chlebek, który spokojnie można robić codziennie. Nie wymaga wcześniejszego zrobienia zaczynu i wyrabiania ciasta, wystarczy tylko zmieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem upiec. Ciasto można wyrobić wieczorem lub w nocy i upiec go z rana. Smak tego własnoręcznie upieczonego chleba i zapach jaki wydziela się podczas pieczenia sprawiają, że warto go robić codziennie i rozkoszować się każdym porankiem.



Składniki na mały* chleb:


3 filiżanki mąki (można użyć każdej, wedle gustu)
pół łyżeczki sypkich drożdży
pół łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
2 filiżanki bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
Dodatki wedle gustu: siemię lniane, sezam, oregano, czarnuszka, pomidory suszone, oliwki, mak


          Sposób przyrządzania:

  • Połącz wszystkie składniki suche ze składnikami mokrymi.
  • Przykryj wilgotną ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny (im dłużej, tym chleb bardziej wyrośnie)
  • Przygotuj blachę oblewając ją oliwą, obsypując delikatnie mąką i dodatkami.
  • Włącz piekarnik, nagrzej go do temperatury 220 stopni.
  • Na blat obsypany mąką wyłóż wyrośnięte ciasto i sklej z niego nieforemny bochenek.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blachy i ponownie obsyp dodatkami.
  • Przykryj blaszkę pokrywką od garnka (ten punkt możesz pominąć, ciasto z pokrywką szybciej rośnie) i wstaw chleb do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.
  • Po 35 minutach należy ściągnąć pokrywkę, podnieść temperaturę do 240 stopni i dopiecz chleb około 20 minut, żeby przyrumienił się na górze.
  • Chleb kontrolujemy co jakiś czas. Każdy ma inny piekarnik, więc trzeba dostosować pieczenie do warunków.


Życzę magicznych poranków :)

*na zdjęciu chleb z podwójnej porcji
3 komentarze

Zdrowy omlet ze szpinakiem

Bardzo proste, pożywne, smaczne i zdrowe danie. Nadaje się na śniadanie, obiad i kolacje.


Składniki:

2 jajka

3 łyżki płatków owsianych górskich
duża garść umytego szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa
pieprz zwykły lub cayenne
sól
Kawałek sera mozarella
Dodatki dowolne (ja dodałam pokrojone pomidory suszone, awokado i kiełki brokuł)


          Sposób przyrządzania:



  • Rozbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz i płatki owsiane, ser mozzarella i roztrzepujemy.
  • Rozgrzewamy patelnie i wylewamy na nią odrobinę oliwy
  • Wkładamy szpinak na patelnię
  • Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy soli
  • Kiedy ze szpinaku odparuje woda, układamy go ładnie na patelni i zalewamy go masą jajeczną.
  • Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy moc palnika.
  • Kiedy jajko jest już prawie ścięte nakładamy delikatnie boki do środka i przewracamy omlet.
  • Po chwili przekładamy omlet na talerz.
  • Kroimy dodatki i wykładamy je na lub obok omletu. 



3 komentarze

Ciasto Oreo bez pieczenia

Krótki czas przyrządzenia, dosyć niski koszt, wspaniały smak... :)



Składniki:
-2 duże opakowania (176g) ciastek Oreo lub innych tego typu + kilka do wystroju
-ok. pół kostki masła
-10 serków śmietankowych kremowych (wedle uznania Philadelphia, Piątnica, Łaciate) *można również dodać serki light
-1 filiżanka cukru 
-1 duża, schłodzona śmietana kremówka 30% lub 36%
-8 łyżek stołowych zimnej wody
-6 łyżeczek żelatyny w proszku 
-sok z połowy cytryny

          Spód ciasta:
  • Przygotuj tortownicę (okrągłą blaszkę do ciasta) o średnicy ok. 20-30cm
  • Oddziel krem od ciastek (Polecam nie robić tego tak jak w reklamie ;)) Przełóż krem do jednej miski a ciastka do drugiej
  • Rozpuść w mikrofalówce masło (ja rozpuszczam zawsze w trybie rozmrażania, wtedy masło ma odpowiednią temperaturę)
  • Ciastka pokrusz na sypką masę dodając roztopione masło, np. blenderem (polecam rozdrobnić najpierw wyłączonym urządzeniem, a kiedy ciastka będą już trochę rozdrobnione zblendować)
  • Wyklej tortownicę ciastkami z masłem
  • Przykryj tortownicę folią i wstaw do lodówki
          
          Krem Oreo:
  • Do miski z nadzieniem Oreo dodaj serki śmietankowe, cukier i zmiksuj wszystko.
  • Do kubka z 8 łyżkami zimnej wody dodaj 6 łyżeczek żelatyny i zostaw ją na chwilkę, żeby napęczniała, po jakiś 15 sekundach powinna wchłonąć całą wodę. Wtedy wstaw ją do mikrofalówki i podgrzej około 7 sekund.
  • Do masy serkowej dodaj sok z cytryny i żelatynę. Zmiksuj.
  • W oddzielnym naczyniu ubij schłodzoną śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
  • Masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj powierzchnię ciasta.

Wykończenie: 

  • Połowę opakowania ciastek, która Ci została zetrzyj na tarce na wierzch ciasta lub włóż w dwa woreczki foliowe śniadaniowe i zawiń w dwa ręczniki kuchenne, zmiażdż tłuczkiem do mięsa i wyłóż na wierzch. 
  • Ciasto należy wstawić na około 3 godziny do lodówki.
  • Przy podawaniu ciasta polecam zmoczyć nóż i obkroić tortownicę naokoło, wtedy kawałki ciasta będą równe :)

Smacznego! :) 


Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news