Składniki
na lemon curd:
2
jaja
sok
wyciśnięty z 2 cytryn
2
kopiaste łyżki dowolnego cukru 
1/3
kostki masła
Składniki
na sernik:
5
serków śmietankowych typu Philadelphia (zwykły lub light)
3
jaja
1
tabliczka białej czekolady
pół
szklanki cukru
3
łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi
*ekstrakt
waniliowy
Przygotowanie:
- Najpierw polecam przygotować krem cytrynowy.
 - W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia (krem robimy nad parą wodną, w tak zwanej "kąpieli wodnej"). Ustawiamy miskę nad garnkiem (jak pokrywkę). Zmniejszamy ogień.
 - Do miski wrzucamy 2 jaja i mieszamy
 - Dodajemy cukier i doprowadzamy do rozpuszczenia mieszając.
 - Dodajemy masło i sok z cytryny.
 - Mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
 - Teraz czas na sernik:
 - Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
 - W oddzielnej misce miksujemy jaja z cukrem.
 - Dodajemy serki - miksujemy.
 - Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skrobię, ew. ekstrakt i ponownie miksujemy.
 - Masę wylewamy na naczynie do tarty.
 - Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. (Polecam kontrolować sernik, jak tylko ciasto się zetnie, trzeba wyłączyć piekarnik, żeby ciasto nie było za suche.)
 - Jak sernik wystygnie, wykładamy curd na wierzch.
 - Pałaszujemy aż miło:)
 

Pychota <3
OdpowiedzUsuń