Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

niedziela, 8 marca 2015

Orzechowe ciastka slodzone daktylami

Ciastka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, nie za słodkie, bezglutenowe, proste w przygotowaniu. Ot cały opis! ;)
Oczywiście nieprzepisowe zachęca do eksperymentowania :) Dodawajcie do ciastek to, na co tylko macie ochotę, zamieniajcie składniki, których nie lubicie lub akurat nie macie.


Składniki:
  • Duża garść daktyli (jeśli nie macie miękkich daktyli, pamiętajcie o zalaniu ich wrzątkiem)
  • Pół szklanki skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • Cztery duże łyżki masła orzechowego z dodatkiem kakao (jeśli nie macie orzechowego masła kakaowego, dodajcie zwykłe masło orzechowe i 3 łyżki prawdziwego kakao)
  • 4 jajka (oddzielamy białka od żółtek)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • szczypta soli
  • dodatki wedle uznania: kawałek gorzkiej czekolady, orzechy, suszone owoce, m&m's lub inne opcjonalnie:
  • *Inulina
  •  jeśli lubicie bardzo słodkie przysmaki, polecam dodać jeszcze trochę miodu, cukru lub innej substancji słodzącej. 
Przygotowanie:
  • Oddzielamy białka od żółtek, dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  • W oddzielnej misce  blendujemy daktyle (wcześniej sparzone wrzątkiem). 
  • Do daktyli dodajemy kakaowe masło orzechowe (ew. masło orzechowe i kakao), żółtka, olej kokosowy, skrobię, (ew. inulinę, cukier) i miksujemy.
  • Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką. 
  • Na blaszce wyłożonej papierem lub specjalną matą silikonową do pieczenia, formujemy średniej wielkości ciasteczka i wykładamy na nie nasze ulubione dodatki.
  • Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. (Cciastka mają stwardnieć)
  • Ciacha wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Pałaszujemy ze smakiem :)
*Inulina: "jest naturalnym prebiotykiem. Oznacza to, że stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego określa się je mianem "probiotyków" (z greki - „wspierających życie”). Poza jej właściwościami prebiotycznymi, Inulina zaliczana jest również do błonnika rozpuszczalnego, dlatego posiada zdolność do obniżania poziomu glukozy i poziomu cholesterolu we krwi, a także zdolność do zwiększania biodostępności składników mineralnych. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach." 



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news