Kolejne danie idealne dla osób, które dbają o zdrowie i sylwetkę. Chwała im za to! :)
Dzięki cytrynowej marynacie, kurczak jest delikatny, kruchy i ma dosyć wyrazisty smak.
Na załączonym zdjęciu kurczak z kaszą gryczaną i sałatą z awokado, pomidorami suszonymi, serem kozim i granatem. Kurczaka można podawać dowolnie. Bardzo dobrze smakuje z dipem jogurtowo-cytrynowym i serem zawiniętymi w tortille lub naleśnik.
Składniki:
1 duża, podwójna pierś z kurczaka
1 duża cytryna
ząbek czosnku
kilka liści świeżej bazylii lub bazylia suszona
oliwa z oliwek
pieprz cayenne
sól
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć i wyciąć niepotrzebne części. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Cytrynę sparzyć gorącą wodą i delikatnie zetrzeć część skórki (ja dodałam również limonki).
- Sok z cytryny wycisnąć do miseczki. Dodać kieliszek oliwy z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, odrobinę cayenne i pokrojoną bazylię. Wymieszać.
- Piersi obtoczyć z dwóch stron i pozostawić na jakiś czas w marynacie (30 minut wystarczy).
- Kurczaka wysmażyć na patelni, można też upiec na grillu. Kiedy będzie zarumieniony wyłożyć na talerz.
***Składniki na dip jogurtowo-cytrynowy:
2 łyżki soku z cytryny
1 mały jogurt grecki lub naturalny
starta skórka z cytryny
świeża mięta lub bazylia
mała szczypta soli
duża szczypta cukru lub odrobina miodu do smaku
Wszystko wymieszać... et voilà! ;)
ser zawinięty w tortillę? czyli jak? :D
OdpowiedzUsuńTak, ale proponuję dodać ser feta, pleśniowy, kozi :) Myślę, że lepiej się komponuje.
OdpowiedzUsuńDobrym pomysłem jest też dodanie sałaty lub kiełków :)
OdpowiedzUsuńi tylko tak sobie zawinąć po prostu? :P
OdpowiedzUsuńJa bym zawinęła i chwilkę podpiekła w tosterze, grillu albo na patelni. Będzie smaczniejsze :D
OdpowiedzUsuńdzięki :) niebawem wypróbuję :)
UsuńSuper :)
OdpowiedzUsuń