Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

niedziela, 19 października 2014

Muffiny z banana

"Baby, ach te baby! Człek by je łyżkami jadł..." ;)




Bardzo proste w przygotowaniu, pyszne i nie takie kaloryczne ;)
Na temat bananów krąży kilka mitów... to, że w końcówce banana znajdują się szkodliwe pasożyty, to, że banany są bardzo kaloryczne itd. Owszem, banany składają się głównie z węglowodanów i mają dosyć wysoki indeks glikemiczny, ale oprócz tego mają wiele pozytywnych właściwości. Jeden banan pokrywa 20% zapotrzebowania na witaminę C, 12% zapotrzebowania na witaminę B6, zawiera potas, błonnik pokarmowy, inne witaminy z grupy B, magnez i miedź. Te bardziej dojrzałe banany zawierają sporą ilość przeciwutleniaczy.
Natomiast gorzka czekolada oprócz tego, że przyspiesza przemianę materii, zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy i dodających nam energii. Poza tym, jednym z głównych składników gorzkiej czekolady są flawonoidy, które hamują procesy utleniania złego cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy, zakrzepom i udarom. Dodatkowo, Holenderscy naukowcy dowiedli, że czekolada wzmacnia serce, przez co chroni nas przed zawałem. Gorzka czekolada zawiera alkaloid teobrominy, który pobudza pracę nerek. Jeśli łapie nas przeziębienie i męczy nas kaszel, dobrze jest zjeść trochę gorzkiej czekolady, która zawiera teobrominę, substancję skutecznie hamującą tą dolegliwość. Warto jednak pamiętać, że najzdrowsza gorzka czekolada to ta, która zawiera co najmniej 70% kakao. Im więcej % kakao w czekoladzie, tym lepiej :)






Składniki na muffiny z bananów i gorzkiej czekolady:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1 filiżanka cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 pełna szklanka mąki
pół szklanki oleju
pół tabliczki gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao, proponuję dołożyć 70%, inna może być za gorzka w smaku do deseru)
***miłośnicy czekolady mogą dodać do ciasta 3 łyżki kakao :)

          Przygotowanie:
  • Miksujemy banany, jajka, olej i cukier.
  • Czekoladę kroimy na kawałki.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem lub sodą.
  • Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub szpatułką.
  • Wypełniamy ciastem papilotki do połowy, góra 3/4 i posypujemy pokrojoną czekoladą.
  • Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.






2 komentarze:

  1. babeczki smaczne,mało słodkie i wilgotne. Ponadto dla mnie dobrze skomponowane smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że smakują i polecam się na przyszłość. Już niebawem Brownie z cukinii na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news