Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
3 jajka
1szklanka mąki (można dać pełnoziarnistą lub owsianą)
1 szklanka ciemnego kakao
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Cukinie zetrzeć na małym oczku. Odlać wodę.
- W oddzielnej misce połączyć mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia lub sodę, cynamon i sól. Wymieszać.
- Dodać cukinie i jajka do suchych składników. Wymieszać.
- Blaszkę wysmarować oliwą lub odrobiną masła. Posypać płatkami owsianymi, odrobiną mąki lub otrębami. Wylać ciasto.
- Piec ok. 50min w temperaturze 180 stopni.
Polewa:
W rondlu rozpuszczamy około 1 łyżeczki masła, około pół tabliczki gorzkiej czekolady i dużą czubatą łyżkę masła orzechowego. Polewamy ciasto, posypujemy pistacjami lub innymi dodatkami :)
Ciasto wystudzić przed podaniem :)
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Zrobiłam, coś wspaniałego :) jest mega wilgotne, chyba właśnie od tej cukinii.
OdpowiedzUsuńboję się ciasta z warzyw. no dobra, marchewkowe może być ;P ale cukinia? ;o
OdpowiedzUsuńCukinia jest jeszcze lepsza niż marchewka :) przede wszystkim, ma dużo niższy indeks glikemiczny, czyli jakby nie patrzeć jest zdrowsza, mniej kaloryczna. Poza tym, jak wiemy, cukinia ma neutralny smak (można ją bez obaw przyrządzić zarówno na słono jak i słodko) i ma dużo soków, co przy brownies wydaje się być idealne, zważając na to, że to ciasto ma być nieco zakalcowate i wilgotne. Zachęcam Cię do spróbowania, myślę, że nie będziesz żałować! :)))
Usuń