Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

piątek, 19 grudnia 2014

Bezglutenowe brownie

Bardzo mocno czekoladowe, wilgotne ciasto... ot typowe brownie! Wersja bezglutenowa.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.




Składniki:
3 jaja
2 kopiaste łyżki prawdziwego gorzkiego kakao
1 kostka masła (lub 4 czubate łyżki oleju kokosowego)
2 tabliczki  gorzkiej czekolady ( polecam 70% kakao)
1 szklanka brązowego cukru
pół szklanki mąki gryczanej lub jaglanej
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
szczypta soli


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować małą prostokątną foremkę. Posmarować tłuszczem, posypać mąką kukurydzianą lub po prostu wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
  • Masło lub olej kokosowy roztopić na małym ogniu w rondlu. Dodać tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki. Również roztopić.
  • Rozbić w misce jaja, zmiksować z cukrem i kakao. 
  • Dodać czekoladę do roztopionego tłuszczu. Zmiksować na gładką masę.
  • Dodać wszystkie powyżej wypisane rodzaje mąki i sól, zmiksować.
  • Wyłożyć masę do wcześniej przygotowanej foremki.
  • Skruszyć drugą tabliczkę czekolady i włożyć kawałeczki w masę. Utopić.
  • Piec około 30-35 minut. 
  • Pałaszujemy jak ciasto wystygnie.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news