Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

środa, 7 stycznia 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej

Smaczne, zdrowe i pożywne kotleciki z kaszy jaglanej. Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Zawierają dużo białka.



Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 jajka
1 filiżanka sera żółtego, koziego lub feta (jeśli dodajemy feta należy pamiętać żeby nie solić za dużo)
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
3 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej 3 łyżki mąki kukurydzianej, jaglanej lub ryżowej)
bułka tarta lub mąka kukurydziana do panierowania
przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, może być czubryca zielona, oregano, bazylia, zioła prowansalskie lub inne ulubione 
można dodać też pomidory suszone 
olej roślinny do smażenia 

Przygotowanie:
  • Płuczemy kaszę jaglaną (proponuję standardowo zalać kaszę wrzątkiem, następnie zimną wodą.)
  • Gotujemy kaszę (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody) około 10-15 minut, aż kasza zmięknie. Dodajemy do kaszy pół łyżeczki soli. 
  • Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie smażymy drobno pokrojoną cebulę. 
  • Ścieramy ser lub miażdzymy w przypadku sera feta.
  • *Jeśli dodajemy pomidory suszone, należy je wcześniej pokroić. 
  • Rozbijamy jajka i roztrzepujemy jak w przypadku jajecznicy.
  • Dodajemy ser, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, *pomidory suszone, wybraną mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszamy.
  • Z przygotowanej masy kształtujemy kotleciki i obtaczamy je w mące lub bułce tartej.
  • Smażymy. 
  • Podajemy z sosem czosnkowym, jogurtowym z miętą lub sosem z wędzonej śliwki (barbecue).


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news