Smaczne, zdrowe i pożywne kotleciki z kaszy jaglanej. Świetna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Zawierają dużo białka.
1 szklanka kaszy jaglanej
2 jajka
1 filiżanka sera żółtego, koziego lub feta (jeśli dodajemy feta należy pamiętać żeby nie solić za dużo)
2 jajka
1 filiżanka sera żółtego, koziego lub feta (jeśli dodajemy feta należy pamiętać żeby nie solić za dużo)
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
3 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej 3 łyżki mąki kukurydzianej, jaglanej lub ryżowej)
bułka tarta lub mąka kukurydziana do panierowania
przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, może być czubryca zielona, oregano, bazylia, zioła prowansalskie lub inne ulubione
1 duża cebula
3 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej 3 łyżki mąki kukurydzianej, jaglanej lub ryżowej)
bułka tarta lub mąka kukurydziana do panierowania
przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, może być czubryca zielona, oregano, bazylia, zioła prowansalskie lub inne ulubione
można dodać też pomidory suszone
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Płuczemy kaszę jaglaną (proponuję standardowo zalać kaszę wrzątkiem, następnie zimną wodą.)
- Gotujemy kaszę (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody) około 10-15 minut, aż kasza zmięknie. Dodajemy do kaszy pół łyżeczki soli.
- Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie smażymy drobno pokrojoną cebulę.
- Ścieramy ser lub miażdzymy w przypadku sera feta.
- *Jeśli dodajemy pomidory suszone, należy je wcześniej pokroić.
- Rozbijamy jajka i roztrzepujemy jak w przypadku jajecznicy.
- Dodajemy ser, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, *pomidory suszone, wybraną mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszamy.
- Z przygotowanej masy kształtujemy kotleciki i obtaczamy je w mące lub bułce tartej.
- Smażymy.
- Podajemy z sosem czosnkowym, jogurtowym z miętą lub sosem z wędzonej śliwki (barbecue).
0 komentarze:
Prześlij komentarz