Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 4 grudnia 2014

Krem pomidorowo-paprykowy

Lekko pikantny, słodkawy, wyrazisty smak. Wspaniale rozgrzewa!

Składniki:

4 szklanki bulionu rosołowego
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5 Pomidorów (mogą być te w słoiku lub w puszce, 1 słoik lub 1 puszka)
1 słoik sosu paprykowego (ew. 2 duże czerwone papryki, pół łyżeczki cayenne lub 1 papryczka chili)
odrobina oleju roślinnego lub oliwy do wysmażenia
*1 papryczka chili (jeśli lubisz pikantne potrawy)

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy wszystkie warzywa (myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i średniej wielkości kawałki) i bulion rosołowy.
  • Zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę. 
  • Jak tylko warzywa troszkę zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. 
  • Podlewamy bulionem. Gotujemy na zmniejszonym palniku aż warzywa zmiękną. 
  • Dodajemy pomidory i sos paprykowy (*ew. paprykę i papryczkę chili, pamiętajmy o usunięciu pestek!).
  • Zagotowujemy. Blendujemy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. 
  • Podajemy z kleksem śmietany, grzankami, naleśnikami lub pałaszujemy sam krem. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news