Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sos paprykowy

Lekko pikantny, słodkawy sos paprykowy, idealny do past makaronowych, zapiekanek, zup, kremów, wszelkich pit, tortilli i nachosów. Smaczny na ciepło i zimno. :)



Składniki na około 5 słoików:
1,5 kg papryki (około 6 standardowej wielkości papryk, polecam czerwoną)
2 papryczki chili
1 duża marchewka
1 duży korzeń pietruszki
1 korzeń selera
1 główka czosnku
1 duża cebula
1,5 łyżki soli

1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego


Przygotowanie:
  • Paprykę i papryczki chili myjemy oczyszczamy z pestek i kroimy na nieregularne kawałki.
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy.
  • Marchewkę, seler i cebulę myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach. 
  • Wszystko łączymy w garnku i dodajemy sól. 
  • Gotujemy około 30 minut. 
  • Po tym czasie, można trochę zblendować.
  • Dodajemy cukier, ocet, olej i koncentrat. 
  • Gotujemy około 40 minut (proponuję przykryć garnek pokrywką).
  • Ponownie blendujemy. 
  • Gorący sos wlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 24 godziny.  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news