Składniki: (porcja dla jednego łakomczucha)
1 jajko
szczypta soli
2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
pół dojrzałego banana
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżka mąki ryżowej
odrobina oleju roślinnego do wysmażenia (ja dodałam kokosowego, można smażyć bez oleju na odpowiedniej do tego patelni)
*Podałam z suszonymi malinami i syropem klonowym.
Przygotowanie:
- Rozbijamy jajko, dodajemy sól, jogurt, syrop z agawy i rozmiażdżoną połówkę banana. Mieszamy.
- Dodajemy po kolei każdą z mąk i mieszamy rózgą (czasami opłaca się być niegrzeczną/ym i dostać rózgę ;)
- Ciasto ma być mniej więcej takie jak do tradycyjnych naleśników.
- Smażymy pancakes na bardzo, bardzo małej ilości oleju. Patelnia ma być delikatnie zwilżona olejem.
- Podajemy wedle uznania. Polecam polać czymś słodkim.
0 komentarze:
Prześlij komentarz