Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

piątek, 19 grudnia 2014

Wariacje na temat czyli nowa wersja bezglutenowych pancakes

Jaglane bananowe pancakes były pyszne, nie przeczę. Ta wersja jest jednak trochę lżejsza i nieco mniej słodka, a trochę bardziej jogurtowa.



Składniki:    (porcja dla jednego łakomczucha)
1 jajko
szczypta soli
2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
pół dojrzałego banana
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżka mąki ryżowej
odrobina oleju roślinnego do wysmażenia (ja dodałam kokosowego, można smażyć bez oleju na odpowiedniej do tego patelni)
*Podałam z suszonymi malinami i syropem klonowym.

Przygotowanie:
  • Rozbijamy jajko, dodajemy sól, jogurt, syrop z agawy i rozmiażdżoną połówkę banana. Mieszamy. 
  • Dodajemy po kolei każdą z mąk i mieszamy rózgą (czasami opłaca się być niegrzeczną/ym i dostać rózgę ;)
  • Ciasto ma być mniej więcej takie jak do tradycyjnych naleśników.
  • Smażymy pancakes na bardzo, bardzo małej ilości oleju. Patelnia ma być delikatnie zwilżona olejem.
  • Podajemy wedle uznania. Polecam polać czymś słodkim. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news