Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 13 listopada 2014

Owsiane pancakes

Masz ochotę na perfekcyjne i zdrowe śniadanie? Możesz je zrobić sobie i bliskim w dosłownie chwilę. Puchowe małe naleśniczki o serowo-waniliowym smaku wydają się być wyjątkowym posiłkiem, przygotowuje się je jednak zupełnie nieprzepisowo, znając składniki lub puszczając wodze fantazji, można je zrobić "na oko" ;) Jeśli jednak potrzebujecie ściągawki, poniżej rozpisuje sposób przygotowania.



Śniadanie dla dwóch mistrzów :)

Składniki:
2 jaja
pół szklanki mąki owsianej (można dodać inną mąkę)
2 kopiaste łyżki płatków owsianych
szczypta soli
2 łyżki syropu z agawy
1 serek waniliowy (można zmieszać kefir, jogurt naturalny lub grecki z syropem z agawy i wanilią)
syrop klonowy (do polania)

Przygotowanie:
  • Oddzielamy żółtka od białek. 
  • Do żółtek dodajemy serek waniliowy i syrop z agawy. Mieszamy rózgą. 
  • Dodajemy odrobinkę soli, mąkę owsianą i płatki. Mieszamy. 
  • Białka ubijamy i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie mieszając łyżką. 
  • Smażymy malutkie placuszki, w ten sam sposób jak naleśniki (na teflonowej patelni można smażyć bez oleju, w innym wypadku proponuję dodać odrobinę oleju i rozprowadzić go papierowym ręcznikiem kuchennym po całej patelni)
  • Podajemy polane syropem klonowym. Proponuję też dodać ulubione owoce. 








2 komentarze:

  1. Postanowiłam te pancakesy zrobić dzisiaj tylko zamiast syropy z agawy dałam miód i też wyszły pyszny.Bardzo szybko je można przygotować :) Dziękuje za ten przepis :) Pozdrawiam i oby tak dalej :)))))

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news