Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 6 listopada 2014

Orzechowe ciastka bez mąki pszennej i masła

Kruche, dietetyczne ciastka orzechowe idealnie nadają się na przekąskę lub podwieczorek. Bardzo prosty przepis, polecam :)



Składniki: 
1,5 szklanki mączki migdałowej
pół szklanki dowolnych orzechów (ja dodałam posiekane migdały)
pół szklanki sezamu
1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
pół szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły lub 2 kopiaste łyżki miodu lub agawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 jajko
2 białka z jajek
1 kopiasta łyżka masła orzechowego (polecam Sante 90% orzechów)
*można dodać przypraw korzennych, cynamonu, kardamonu.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w jednej misce.
  • Białka jajek ubijamy (nie musi być na sztywną pianę) 
  • W międzyczasie przygotowujemy blaszkę pokrywając ją papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką.
  • Z masy robimy małe kuleczki, które wykładamy z odstępami na blaszce i spłaszczamy je delikatnie, tak żeby powstały ciasteczka. 
  • Wstawiamy ciastka do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż będą złociste. 
  • Przed jedzeniem ciastka należy wystudzić :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news