Składniki:
1,5 szklanki mączki migdałowej
pół szklanki dowolnych orzechów (ja dodałam posiekane migdały)
pół szklanki sezamu
1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
pół szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły lub 2 kopiaste łyżki miodu lub agawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 jajko
2 białka z jajek
1 kopiasta łyżka masła orzechowego (polecam Sante 90% orzechów)
*można dodać przypraw korzennych, cynamonu, kardamonu.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w jednej misce.
- Białka jajek ubijamy (nie musi być na sztywną pianę)
- W międzyczasie przygotowujemy blaszkę pokrywając ją papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką.
- Z masy robimy małe kuleczki, które wykładamy z odstępami na blaszce i spłaszczamy je delikatnie, tak żeby powstały ciasteczka.
- Wstawiamy ciastka do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż będą złociste.
- Przed jedzeniem ciastka należy wystudzić :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz