Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 6 listopada 2014

Owsiane babeczki z wanilią i żurawiną

Może trochę nieskromnie, ale dawno nie jadłam tak dobrych babeczek. Najchętniej zjadłabym kilka naraz, ciężko się powstrzymać :) Sami się przekonajcie!


Składniki: 
2 szklanki mąki owsianej
pół szklanki cukru (polecam trzcinowy)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 niepełna szklanka mleka
1 serek homogenizowany waniliowy
3 łyżki oleju
duża garść żurawiny suszonej
opcjonalnie laska wanilii
Polewa z białej czekolady: tabliczka białej czekolady, odrobina słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blaszki z papilotkami.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek lub sodę (jeśli posiadasz dodaj również miąższ wanilii) i mieszamy.
  • Dodajemy mleko, jajko, serek, olej i mieszamy. 
  • Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy.
  • Wypełniamy papilotki ciastem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
  • Kiedy muffiny się upieką wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki od piekarnika. 
  • W między czasie, w rondlu topimy białą czekoladę dodając do niej odrobinę słodkiej śmietanki. 
  • Wyjmujemy babeczki, obtaczamy wierzch czekoladą i zdobimy wedle uznania. 
  • Przed jedzeniem babeczki trzeba wystudzić. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news