Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

niedziela, 29 marca 2015

Lemon curd cheesecake

Lekki, kremowy sernik z kremem cytrynowym.


Składniki na lemon curd:
2 jaja
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 kopiaste łyżki dowolnego cukru 
1/3 kostki masła

Składniki na sernik:
5 serków śmietankowych typu Philadelphia (zwykły lub light)
3 jaja
1 tabliczka białej czekolady
pół szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi
*ekstrakt waniliowy






Przygotowanie:
  • Najpierw polecam przygotować krem cytrynowy. 
  • W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia (krem robimy nad parą wodną, w tak zwanej "kąpieli wodnej"). Ustawiamy miskę nad garnkiem (jak pokrywkę). Zmniejszamy ogień.
  • Do miski wrzucamy 2 jaja i mieszamy
  • Dodajemy cukier i doprowadzamy do rozpuszczenia mieszając. 
  • Dodajemy masło i sok z cytryny. 
  • Mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Teraz czas na sernik:
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  • W oddzielnej misce miksujemy jaja z cukrem. 
  • Dodajemy serki - miksujemy.
  • Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skrobię, ew. ekstrakt i ponownie miksujemy.
  • Masę wylewamy na naczynie do tarty. 
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. (Polecam kontrolować sernik, jak tylko ciasto się zetnie, trzeba wyłączyć piekarnik, żeby ciasto nie było za suche.)
  • Jak sernik wystygnie, wykładamy curd na wierzch. 
  • Pałaszujemy aż miło:)








1 komentarze:

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news