Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pasta z czerwonej soczewicy

Aromatyczna, wyrazista i sycąca. Idealna na kanapkę zamiast masła.
Nieprzepisowe dziękują cioci Gosi za tą kuchenną inspirację :)


Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
kilka pomidorów suszonych
2 duże czerwone papryki
1 papryczka chili
1 główka czosnku
*2 łyżki serka philadelphia lub mascarpone
garść ulubionych orzechów (jak dla mnie idealnie pasują orzechy nerkowca)
pieprz, sól, ew. chili cayenne do smaku.

Przygotowanie:

  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Paprykę myjemy i obieramy z pestek. 
  • Wstawiamy paprykę zwykłą, paprykę chili i całą, nieobraną główkę czosnku do piekarnika i pieczemy aż zmiękną.
  • Soczewicę gotujemy w dwóch szklankach wody (zawsze proporcja 1:2) razem z suszonymi pomidorami i przecierem około 20 minut, aż woda się wchłonie. Proponuję gotować na małym ogniu i mieszać co jakiś czas, żeby się nie przypaliło.
  • Jak soczewica będzie miękka i warzywa się upieką (obieramy czosnek ze skórki!) łączymy wszystko razem, dodajemy serek i blendujemy na pastę. 
  • Dodajemy soli i pieprzu (ew. cayenne)
  • Kruszymy orzechy i dodajemy je do pasty.
  • Przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.
  • Pasta pozostaje świeża przez około 4 dni. 
  • Polecamy smarować na chleb i pałaszować z rukolą i ulubioną wędlinką :)








2 komentarze:

  1. Pasta jest rewelacyjna. Super pomysły na przepisy. Wstaw proszę więcej zdrowych i smacznych propozycji obiadowych.
    Pozdrawiam,
    Gosia

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news