Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 19 lutego 2015

Czekoladowe ciastka z maslem orzechowym (glutenfree)

Ciastka są smaczne i pożywne. W smaku raczej słodko-słone. Można je zrobić w wersji fit i w wersji fat (jedna literka, a tyle zmienia ;))



Składniki:

  • 5 jajek, a właściwie samych białek
  • 1 szklanka dowolnego cukru (biały, cukier puder, brązowy, ksylitol itd.)*
  • 1/2 szklanki prawdziwego kakao
  • 1 filiżanka chocolate chips albo po prostu pokruszona gorzka czekolada
  • 1 mała szczypta soli (do ubicia białek)
  • 2-3 duże łyżki masła orzechowego (wedle uznania)
  • 2 duże łyżki (skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub po prostu ulubionej mąki, ja dałam, po łyżce odpowiednio: mąkę ryżową i kukurydzianą)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • opcjonlanie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii

*można dodać mniej cukru i dodać 1 dojrzałego rozgniecionego banana

Przygotowanie:

  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
  • W oddzielnej misce mieszamy: cukier, kakao, 2 łyżki skrobi lub mąki, ocet, wanilię, masło orzechowe i kawałki czekolady. 
  • Do suchych składników dodajemy białka i mieszamy delikatnie do dokładnego połączenia. 
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy małą łyżeczką małe ciasteczka. (piszę małe, bo w piekarniku urosną) Ważne, żeby zostawić odstęp między ciasteczkami. 
  • Pieczemy 15-20 minut, ciepłe ciastka będą miękkie, potem stwardnieją. 
  • Studzimy i pałaszujemy, a jak! :) Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news