Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

czwartek, 8 stycznia 2015

Slodki chlebek bananowy (wersja bezglutenowa i glutenowa)



Składniki:
4 dojrzałe banany
3 szklanki ulubionej mąki (ja dodałam 1 szklankę kukurydzianej, 1 szklankę jaglanej, 1 szklankę ryżowej)
4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
szczypta soli
1 łyżeczka sody lub proszku
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru brązowego (można też dodać trochę miodu, syropu klonowego lub z agawy, akurat w tym cieście nie polecam ksylitolu),
pół szklanki ulubionego oleju roślinnego
*1 duża kopiasta łyżka masła orzechowego


Przygotowanie:
  • Przygotowujemy podłużną formę/blaszkę do chleba. (możemy obsypać blaszkę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia)
  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • W jednej misce mieszamy widelcem suche składniki (oprócz soli i cukru).
  • Żółtka ucieramy mikserem z brązowym cukrem na krem. 
  • Powoli dodajemy olej i suche składniki.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
  • Rozgniatamy widelcem banany i dodajemy do masy. 
  • Jeśli chcemy dodać masło orzechowe to dodajemy je zaraz po banach lub razem z nimi. Miksujemy.
  • Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny. (oczywiście chlebek trzeba doglądać, pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, po nakuciu patyczek nie powinien być oblepiony ciastem.)
  • Polecam na śniadanie, drugie śniadanie lub na deser do ulubionej kawy :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news