Składniki:
4 dojrzałe banany
3 szklanki ulubionej mąki (ja dodałam 1 szklankę kukurydzianej, 1 szklankę jaglanej, 1 szklankę ryżowej)
4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
szczypta soli
1 łyżeczka sody lub proszku
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru brązowego (można też dodać trochę miodu, syropu klonowego lub z agawy, akurat w tym cieście nie polecam ksylitolu),
pół szklanki ulubionego oleju roślinnego
1 łyżeczka sody lub proszku
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki cukru brązowego (można też dodać trochę miodu, syropu klonowego lub z agawy, akurat w tym cieście nie polecam ksylitolu),
pół szklanki ulubionego oleju roślinnego
*1 duża kopiasta łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Przygotowujemy podłużną formę/blaszkę do chleba. (możemy obsypać blaszkę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia)
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- W jednej misce mieszamy widelcem suche składniki (oprócz soli i cukru).
- Żółtka ucieramy mikserem z brązowym cukrem na krem.
- Powoli dodajemy olej i suche składniki.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
- Rozgniatamy widelcem banany i dodajemy do masy.
- Jeśli chcemy dodać masło orzechowe to dodajemy je zaraz po banach lub razem z nimi. Miksujemy.
- Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny. (oczywiście chlebek trzeba doglądać, pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, po nakuciu patyczek nie powinien być oblepiony ciastem.)
- Polecam na śniadanie, drugie śniadanie lub na deser do ulubionej kawy :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz