Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Lekki sernik nowojorski (2 wersje)

Sernik robi się bardzo szybko i standardowo składniki można dostosować do upodobań :) Jedyne co może sprawić jakikolwiek kłopot (choć jestem pewna, że nie sprawi) to sposób pieczenia. Ale czego nie się robi dla tego smaku! ;)
Sernik jest bardzo lekki, wilgotny, kremowy i delikatnie słodki.
Poniżej przedstawiam dwie wersje (glutenową i bezglutenową)



Wersja bezglutenowa:
Składniki (wielkość formy 24-26cm)

Spód:
1 opakowanie bezglutenowych płatków kukurydzianych (polecam Gold Flakes)
1 łyżka klarowanego masła Ghee (może być zwykłe masło)
(Jeśli płatki są zwykłe, proponuję dodać 1 łyżkę dowolnego cukru, miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy)

Masa serowa:
5 serków kremowych typu Philadelphia (to czy będą to serki zwykłe czy light to wasza decyzja)
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
4 jajka
4 czubate łyżki dowolnego cukru (miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy itd.)
2 i pół łyżki mąki kukurydzianej
*opcjonalnie nasiona z jednej laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
1 łyżka soku z cytryny

Warstwa jogurtowa na wierzch:
4 łyżki jogurtu
1 czubata łyżka dowolnego cukru.


Wersja zwykła:
Składniki (wielkość formy 24-26 cm)

Spód:
1 opakowanie dowolnych ulubionych płatków śniadaniowych
1 łyżka klarowanego masła Ghee (może być zwykłe masło)
(Jeśli płatki są niesłodzone proponuję dodać 1 łyżkę dowolnego cukru, miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy)

Masa serowa:
5 serków kremowych typu Philadelphia (to czy będą to serki zwykłe czy light to wasza decyzja)
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
4 jajka
4 czubate łyżki dowolnego cukru (miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy itd.)
2 i pół łyżki mąki pszennej
*opcjonalnie nasiona z jednej laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
1 łyżka soku z cytryny

Warstwa jogurtowa na wierzch:
4 łyżki jogurtu
1 czubata łyżka dowolnego cukru.

Przygotowanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Proponuję najpierw przygotować sobie formę. Tym razem, niestandardowo, przykładamy folię aluminiową na spód tortownicy. 
  • Masło topimy. 
  • Płatki kruszymy za pomocą blendera i dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
  • Wykładamy płatki na spód tortownicy i ubijamy. 
  • Przykrywamy tortownicę folią spożywczą i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
  • W międzyczasie, miksujemy jajka z cukrem.
  • Dodajemy serki i jogurt. 
  • Dodajemy mąkę i sok z cytryny.
  • Jeśli planujemy dodać wanilię to jest to odpowiedni moment. 
  • Po 10 minutach wyciągamy formę z piekarnika. Wylewamy masę serową. 
  • Teraz do pieczenia będziemy potrzebować większej blaszki, brytfanny. Może być ta duża blacha, którą dostajemy razem z piekarnikiem. Ciasto (przypominam, że od spodu zabezpieczone jest folią aluminiową) kładziemy na blachę i wylewamy około szklanki wody na pod spód. Pieczemy 10 minut.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 90 minut. 
  • Nasz sernik powinien być delikatnie ścięty i po poruszeniu powinien trząść się jak galaretka.
  • Wyciągamy sernik z piekarnika. Wylewamy wodę z blaszki.
  • Zwiększamy temperaturę do 150 stopni.
  • Robimy warstwę jogurtową, mieszamy jogurt z cukrem.
  • Rozprowadzamy warstwę jogurtową na wierzchu ciasta i wstawiamy ciasto na około 15 minut. 
  • Kiedy śmietana się zetnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, a kiedy wystygnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Po wyjęciu z lodówki zdobimy wedle uznania :)









2 komentarze:

  1. Polecam wszystkim. Miałam przyjemność kosztować prosto od autorki ;) Przepyszne ! ! !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieprzepisowe dziękują za takie komplementy i polecają się na przyszłość :)))

      Usuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news