Sernik jest bardzo lekki, wilgotny, kremowy i delikatnie słodki.
Poniżej przedstawiam dwie wersje (glutenową i bezglutenową)
Wersja bezglutenowa:
Składniki (wielkość formy 24-26cm)
Spód:
1 opakowanie bezglutenowych płatków kukurydzianych (polecam Gold Flakes)
1 łyżka klarowanego masła Ghee (może być zwykłe masło)
(Jeśli płatki są zwykłe, proponuję dodać 1 łyżkę dowolnego cukru, miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy)
Masa serowa:
5 serków kremowych typu Philadelphia (to czy będą to serki zwykłe czy light to wasza decyzja)
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
4 jajka
4 czubate łyżki dowolnego cukru (miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy itd.)
2 i pół łyżki mąki kukurydzianej
*opcjonalnie nasiona z jednej laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
Warstwa jogurtowa na wierzch:
4 łyżki jogurtu
1 czubata łyżka dowolnego cukru.
Wersja zwykła:
Składniki (wielkość formy 24-26 cm)
Spód:
1 opakowanie dowolnych ulubionych płatków śniadaniowych
1 łyżka klarowanego masła Ghee (może być zwykłe masło)
(Jeśli płatki są niesłodzone proponuję dodać 1 łyżkę dowolnego cukru, miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy)
Masa serowa:
5 serków kremowych typu Philadelphia (to czy będą to serki zwykłe czy light to wasza decyzja)
1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego
4 jajka
4 czubate łyżki dowolnego cukru (miodu, ksylitolu, trzcinowego, agawy itd.)
2 i pół łyżki mąki pszennej
*opcjonalnie nasiona z jednej laski wanilii lub ekstrakt z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
Warstwa jogurtowa na wierzch:
4 łyżki jogurtu
1 czubata łyżka dowolnego cukru.
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Proponuję najpierw przygotować sobie formę. Tym razem, niestandardowo, przykładamy folię aluminiową na spód tortownicy.
- Masło topimy.
- Płatki kruszymy za pomocą blendera i dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
- Wykładamy płatki na spód tortownicy i ubijamy.
- Przykrywamy tortownicę folią spożywczą i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- W międzyczasie, miksujemy jajka z cukrem.
- Dodajemy serki i jogurt.
- Dodajemy mąkę i sok z cytryny.
- Jeśli planujemy dodać wanilię to jest to odpowiedni moment.
- Po 10 minutach wyciągamy formę z piekarnika. Wylewamy masę serową.
- Teraz do pieczenia będziemy potrzebować większej blaszki, brytfanny. Może być ta duża blacha, którą dostajemy razem z piekarnikiem. Ciasto (przypominam, że od spodu zabezpieczone jest folią aluminiową) kładziemy na blachę i wylewamy około szklanki wody na pod spód. Pieczemy 10 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 90 minut.
- Nasz sernik powinien być delikatnie ścięty i po poruszeniu powinien trząść się jak galaretka.
- Wyciągamy sernik z piekarnika. Wylewamy wodę z blaszki.
- Zwiększamy temperaturę do 150 stopni.
- Robimy warstwę jogurtową, mieszamy jogurt z cukrem.
- Rozprowadzamy warstwę jogurtową na wierzchu ciasta i wstawiamy ciasto na około 15 minut.
- Kiedy śmietana się zetnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, a kiedy wystygnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Po wyjęciu z lodówki zdobimy wedle uznania :)
Polecam wszystkim. Miałam przyjemność kosztować prosto od autorki ;) Przepyszne ! ! !
OdpowiedzUsuńNieprzepisowe dziękują za takie komplementy i polecają się na przyszłość :)))
Usuń