Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

0 komentarze

Muffiny brownies bez maki i proszku do pieczenia

Pyszne muffinki brownies bez ani grama mąki i proszku do pieczenia.
*Przepis dzięki uprzejmości Patryka :)



Składniki na około 12 muffinek:
2 gorzkie czekolady
4 jaja
2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego lub cukru pudru
3 łyżki masła lub oleju roślinnego
szczypta soli
*mleczna czekolada do środka

 

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy blaszkę, którą wykładamy papilotkami.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  • Roztapiamy 2 tabliczki gorzkiej czekolady i masło "w kąpieli wodnej".
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Do żółtek dodajemy kopiastą łyżkę cukru i miksujemy na kogel mogel.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli i gdy już będzie ubite dodajemy łyżkę cukru i miksujemy.
  • Do stopionej czekolady z masłem dodajemy zmiksowany kogel mogel i mieszamy.
  • Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie szpatułką aż uzyskamy gładką masę. 
  • Wylewamy masę do papilotek (i dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę).
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
  • Pałaszujemy wystudzone. 
0 komentarze

Bezglutenowe brownie

Bardzo mocno czekoladowe, wilgotne ciasto... ot typowe brownie! Wersja bezglutenowa.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.




Składniki:
3 jaja
2 kopiaste łyżki prawdziwego gorzkiego kakao
1 kostka masła (lub 4 czubate łyżki oleju kokosowego)
2 tabliczki  gorzkiej czekolady ( polecam 70% kakao)
1 szklanka brązowego cukru
pół szklanki mąki gryczanej lub jaglanej
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
szczypta soli


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować małą prostokątną foremkę. Posmarować tłuszczem, posypać mąką kukurydzianą lub po prostu wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
  • Masło lub olej kokosowy roztopić na małym ogniu w rondlu. Dodać tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki. Również roztopić.
  • Rozbić w misce jaja, zmiksować z cukrem i kakao. 
  • Dodać czekoladę do roztopionego tłuszczu. Zmiksować na gładką masę.
  • Dodać wszystkie powyżej wypisane rodzaje mąki i sól, zmiksować.
  • Wyłożyć masę do wcześniej przygotowanej foremki.
  • Skruszyć drugą tabliczkę czekolady i włożyć kawałeczki w masę. Utopić.
  • Piec około 30-35 minut. 
  • Pałaszujemy jak ciasto wystygnie.

0 komentarze

Wariacje na temat czyli nowa wersja bezglutenowych pancakes

Jaglane bananowe pancakes były pyszne, nie przeczę. Ta wersja jest jednak trochę lżejsza i nieco mniej słodka, a trochę bardziej jogurtowa.



Składniki:    (porcja dla jednego łakomczucha)
1 jajko
szczypta soli
2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
pół dojrzałego banana
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżka mąki ryżowej
odrobina oleju roślinnego do wysmażenia (ja dodałam kokosowego, można smażyć bez oleju na odpowiedniej do tego patelni)
*Podałam z suszonymi malinami i syropem klonowym.

Przygotowanie:
  • Rozbijamy jajko, dodajemy sól, jogurt, syrop z agawy i rozmiażdżoną połówkę banana. Mieszamy. 
  • Dodajemy po kolei każdą z mąk i mieszamy rózgą (czasami opłaca się być niegrzeczną/ym i dostać rózgę ;)
  • Ciasto ma być mniej więcej takie jak do tradycyjnych naleśników.
  • Smażymy pancakes na bardzo, bardzo małej ilości oleju. Patelnia ma być delikatnie zwilżona olejem.
  • Podajemy wedle uznania. Polecam polać czymś słodkim. 


2 komentarze

Bananowe jaglane pancakes

Pachną masłem i słodyczą. Całkiem bezglutenowe, lekkie i zdrowe. Iście mistrzowskie śniadanie :)




Składniki:

1 jajko
1 banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
około 1 szklanki mąki jaglanej 
olej roślinny do wysmażenia (polecam kokosowy)
Opcjonalnie: nasiona Chia, jagody Goji, żurawina, ziarna słonecznika, dyni, migdały lub płatki kokosowe.

Przygotowanie:
  • Rozbijamy jajko i roztrzepujemy jak do jajecznicy.
  • Dodajemy jogurt naturalny. 
  • Miażdżymy banana i dodajemy do mieszanki. Mieszamy rózgą. 
  • Dodajemy sól i syrop klonowy. Mieszamy. 
  • Dosypujemy mąkę powoli mieszając. Masa musi być dosyć gęsta (bardziej niż do naleśników).
  • Dodajemy ulubione dodatki i ponownie mieszamy.
  • Smażymy na oleju roślinnym. 
  • Podajemy z syropem klonowym lub jogurtem naturalnym. 



3 komentarze

Krem ziemniaczany na bialym winie

Pyszny, kremowy, delikatny, lecz wyrazisty to cały ON! Krem ziemniaczany!



Składniki:

5 ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera (wedle upodobań)
3 szklanki bulionu rosołowego
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz
olej lub oliwa
kawałek chudego boczku

Przygotowanie:

  • Proponuję przygotować sobie wszystkie warzywa, umyć, obrać i pokroić. 
  • Podsmażamy cebulkę na oleju. 
  • Dodajemy wszystkie warzywa. Chwilkę smażymy. 
  • Dodajemy łyżkę masła. 
  • Jak masło się roztopi dodajemy wino i redukujemy do 1/2 objętości, należy zmniejszyć moc palnika. 
  • Zalewamy całość bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę. Blendujemy na gładki krem.
  • Podajemy z podsmażonym chudym boczkiem.


0 komentarze

Krem pomidorowo-paprykowy

Lekko pikantny, słodkawy, wyrazisty smak. Wspaniale rozgrzewa!

Składniki:

4 szklanki bulionu rosołowego
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5 Pomidorów (mogą być te w słoiku lub w puszce, 1 słoik lub 1 puszka)
1 słoik sosu paprykowego (ew. 2 duże czerwone papryki, pół łyżeczki cayenne lub 1 papryczka chili)
odrobina oleju roślinnego lub oliwy do wysmażenia
*1 papryczka chili (jeśli lubisz pikantne potrawy)

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy wszystkie warzywa (myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i średniej wielkości kawałki) i bulion rosołowy.
  • Zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę. 
  • Jak tylko warzywa troszkę zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. 
  • Podlewamy bulionem. Gotujemy na zmniejszonym palniku aż warzywa zmiękną. 
  • Dodajemy pomidory i sos paprykowy (*ew. paprykę i papryczkę chili, pamiętajmy o usunięciu pestek!).
  • Zagotowujemy. Blendujemy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. 
  • Podajemy z kleksem śmietany, grzankami, naleśnikami lub pałaszujemy sam krem. 



0 komentarze

Sos paprykowy

Lekko pikantny, słodkawy sos paprykowy, idealny do past makaronowych, zapiekanek, zup, kremów, wszelkich pit, tortilli i nachosów. Smaczny na ciepło i zimno. :)



Składniki na około 5 słoików:
1,5 kg papryki (około 6 standardowej wielkości papryk, polecam czerwoną)
2 papryczki chili
1 duża marchewka
1 duży korzeń pietruszki
1 korzeń selera
1 główka czosnku
1 duża cebula
1,5 łyżki soli

1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego


Przygotowanie:
  • Paprykę i papryczki chili myjemy oczyszczamy z pestek i kroimy na nieregularne kawałki.
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy.
  • Marchewkę, seler i cebulę myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach. 
  • Wszystko łączymy w garnku i dodajemy sól. 
  • Gotujemy około 30 minut. 
  • Po tym czasie, można trochę zblendować.
  • Dodajemy cukier, ocet, olej i koncentrat. 
  • Gotujemy około 40 minut (proponuję przykryć garnek pokrywką).
  • Ponownie blendujemy. 
  • Gorący sos wlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 24 godziny.  

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news