Składniki:
3 szklanki bulionu (mięsny lub warzywny)
6 marchewek
1 słoik pomidorów suszonych (to czy duży czy mały zależy od tego, jak bardzo lubicie ich smak, mały wystarczy ;))
1 szklanka soku pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz (ja dałam cayenne), bazylia (polecam świeżą)
olej roślinny do wysmażenia
ser żółty, parmezan lub ser pecorino
Przygotowanie:
- Przygotowujemy warzywa (myjemy, obieramy itd.)
- Kroimy marchewkę w plasterki i smażymy na średnim ogniu.
- Dodajemy cebulę (należy ją zeszklić), pomidory suszone i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Zalewamy warzywa bulionem i zagotowujemy.
- Dodajemy szklankę soku pomidorowego i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień.
- Blendujemy.
- Dodajemy sól, pieprz i posiekaną bazylię.
- Podajemy ze startym serem.
Palce lizać:P
OdpowiedzUsuń