Składniki (na około 14 ciastek):
- 3 białka z jajek (do ubicia)
- 1/2 szklanki cukru, ksylitolu (w wersji fat można dodać 3-4 łyżki mleka skondensowanego zamiast cukru)
- 4 duże łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 2 duże garści orzechów ziemnych (można zmielić jedną garść*, drugą dodajemy przed pieczeniem)
- *wanilia lub ekstrakt z wanilii
Przygotowanie:
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- W drugiej misce miksujemy lub blendujemy masło orzechowe z cukrem (lub mlekiem skondensowanym), mąką i wanilią.
- Do w/w składników dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką lub szpatułką.
- Dodajemy orzechy i mieszamy.
- Formujemy małe ciasteczka i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni :)
A teraz w Lidlu jest masło orzechowe (93% orzechów) i to wystarczająco dobry pretekst, żeby upiec takie ciasteczka :D
OdpowiedzUsuń