Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

niedziela, 22 lutego 2015

Ciasteczka z masla orzechowego :)


Składniki (na około 14 ciastek):

  • 3 białka z jajek (do ubicia)
  • 1/2 szklanki cukru, ksylitolu (w wersji fat można dodać 3-4 łyżki mleka skondensowanego zamiast cukru)
  • 4 duże łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
  • 2 duże garści orzechów ziemnych (można zmielić jedną garść*, drugą dodajemy przed pieczeniem)
  • *wanilia lub ekstrakt z wanilii



Przygotowanie:

  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 
  • W drugiej misce miksujemy lub blendujemy masło orzechowe z cukrem (lub mlekiem skondensowanym), mąką i wanilią.
  • Do w/w składników dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką lub szpatułką.
  • Dodajemy orzechy i mieszamy. 
  • Formujemy małe ciasteczka i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni :) 



1 komentarze:

  1. A teraz w Lidlu jest masło orzechowe (93% orzechów) i to wystarczająco dobry pretekst, żeby upiec takie ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news