Składniki:
2 kopiaste szklanki mąki jaglanej (może być pszenna)
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
2 łyżki cukru wanilinowego lub ziarna laski wanilii
3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego
2 jaja
pół szklanki oleju
1 pełna szklanka kefiru lub maślanki
*Dodatki: owoce świeże lub suszone, polewa jogurtowa
Przygotowanie:
- W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche.
- W drugiej misce połączyć wszystkie składniki mokre.
- Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać dobrze rózgą.
- Wylać do przygotowanej blaszki. Polecam okrągłą lub małą prostokątną (w keksowej miałam problem z całkowitym upieczeniem, musiałam dopiekać dół i górę, dlatego nie polecam.)
- Blaszkę wyłożyć wybranymi owocami.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. (Polecam skontrolować czy jest upieczone, wszystko zależy od piekarnika. Po około 50 minutach ciasto powinno być gotowe.)
- Pałaszujemy gdy ciasto wystygnie ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz