Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

niedziela, 23 listopada 2014

Ciasto kefirowe (bezglutenowe)

Wilgotne ciasto z mąki jaglanej. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie dodać zwykłą mąkę. Dodatki również są dowolne. Najlepiej chyba dodać owoce świeże lub owoce suszone. Babkę robiłam już dwa razy, oczywiście wszystko w ramach eksperymentu ;) za pierwszym razem dodałam żurawinę suszoną, a za drugim brzoskwinie. (Można dodać truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki, agrest itd. Wszystko co zamroziliście w lato, możecie odmrozić i dodać do ciasta.)


Składniki:
2 kopiaste szklanki mąki jaglanej (może być pszenna)
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
2 łyżki cukru wanilinowego lub ziarna laski wanilii
3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego
2 jaja
pół szklanki oleju
1 pełna szklanka kefiru lub maślanki
*Dodatki: owoce świeże lub suszone, polewa jogurtowa


Przygotowanie:
  • W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche. 
  • W drugiej misce połączyć wszystkie składniki mokre. 
  • Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać dobrze rózgą. 
  • Wylać do przygotowanej blaszki. Polecam okrągłą lub małą prostokątną (w keksowej miałam problem z całkowitym upieczeniem, musiałam dopiekać dół i górę, dlatego nie polecam.)  
  • Blaszkę wyłożyć wybranymi owocami. 
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. (Polecam skontrolować czy jest upieczone, wszystko zależy od piekarnika. Po około 50 minutach ciasto powinno być gotowe.)
  • Pałaszujemy gdy ciasto wystygnie ;) 







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news