Składniki:
6 dużych cebul
5 dużych szklanek bulionu warzywnego (można dodać 2 goździki i ziele angielskie, zagotować i wyjąć)
6 kromek żytniego chleba
odrobina oleju/oliwy
2 duże łyżki masła
gałka muszkatołowa
imbir sypki
pieprz cayenne/pieprz czarny
sól
*można dodać szczyptę curry do smaku
dodatki: kwaśna śmietana, ser żółty, ser feta, kozi, serek kremowy, kiełki cebuli, grzanki chlebowe lub ptysiowe.
Przygotowanie:
- Gotujemy bulion warzywny. Jeśli dodamy do niego ziele angielskie i goździki po zagotowaniu należy je wyjąć z bulionu. (może być z kostki ;) to zależy od Was)
- Cebule pokroić w duże pióra (chodzi o to, żeby za bardzo nie "bawić się" w drobne i zgrabne krojenie)
- Na patelnie wylać odrobinę oleju. Na nagrzany olej wrzucić cebulę.
- Po chwili dodać jedną łyżkę masła. Szczyptę soli. Zeszklić.
- Cebulę dodać do bulionu.
- Na oddzielnej patelni wysmażyć na maśle 6 kromek żytniego chleba i również dołożyć do bulionu.
- Jak chleb i cebula zmiękną, zblendować.
- Przyprawić pieprzem, gałką, solą i imbirem wedle uznania.
- Przy podawaniu, wrzucić ser do środka i zrobić tak zwany kleks z kwaśnej śmietany. Ja dodałam na górę jeszcze kiełki cebuli.
Na jesienny czas idealna! Powinnam ciągle siedzieć w kuchni i testować Twoje przepisy. Tymczasem siedzę przed komputerem i będę próbowała odciągnąć Cię od kuchni... Ode mnie dla Ciebie nominacja do Liebster Blog Award, za "dobrze wykonaną robotę" blogerską. Po szczegóły odsyłam tu: http://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/2014/11/liebster-blog-award.html :)
OdpowiedzUsuń