Z tej okazji przygotowałam dzisiaj dwie wersje babeczek, jedną dla tych dbających o sylwetkę oraz drugą dla łasuchów.
Obie wersje są smaczne i przede wszystkim, bardzo łatwo i szybko można je przygotować :) Każdy wybierze coś dla siebie.
WERSJA FIT:
Składniki na około 20 muffinek:
2 szklanki mąki gryczanej (może być też owsiana, jaglana, amarantus, żytnia)
3 łyżki czystego kakao
1 puszka mleka kokosowego
2 jaja
12 łyżek syropu klonowego (lub syropu z agawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 filiżanka kawy espresso (może być kawa orkiszowa, kawa z cykorii lub zbożowa)
5 łyżek oleju roślinnego
2 średniej wielkości jabłka starte na małym oczku
1 tabliczka gorzkiej czekolady (co najmniej 70% zawartości kakao)
1 szklanka suszonej żurawiny
WERSJA DLA ŁASUCHÓW:
Składniki na około 20 muffinek:
2 szklanki mąki (dowolnej)
3 łyżki czystego kakao
1 szklanka mleka
2 jaja
1 szklanka cukru (białego lub trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 filiżanka kawy espresso
5 łyżek oleju roślinnego lub pół kostki roztopionego masła
2 średniej wielkości jabłka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie wersja fit:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Przygotowujemy blaszki do muffinek wykładając je papilotkami.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, proszek. Mieszamy rózgą.
- Dodajemy jaja, mleko kokosowe, olej i mieszamy.
- Dodajemy syrop klonowy, kawę i również mieszamy.
- Jabłka obieramy i ścieramy na małym oczku. Dodajemy do masy, mieszamy.
- Kruszymy czekoladę i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do papilotek, mniej więcej 5/6 objętości. Posypujemy żurawiną.
- Wstawiamy do piekarnika na 15 minut (należy sprawdzić patyczkiem, jeśli ciasto się do niego nie przykleja można wyciągać z piekarnika, jeśli ciasto się przykleja pieczemy chwilę dłużej, do momentu aż patyczek wyciągnięty z babeczki będzie tylko wilgotny, a nie obklejony ciastem)
- Wystudzić przed jedzeniem.
Przygotowanie wersja dla łasuchów:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Przygotowujemy blaszki do muffinek wykładając je papilotkami.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, proszek i cukier. Mieszamy rózgą.
- Dodajemy jaja, mleko, olej i mieszamy.
- Dodajemy kawę i również mieszamy.
- Jabłka obieramy i ścieramy na małym oczku. Dodajemy do masy, mieszamy.
- Kruszymy czekoladę i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do papilotek, mniej więcej 5/6 objętości. Dodatkowo możemy posypać kawałkami czekolady lub chocolate chips, żeby było jeszcze smaczniej.
- Wstawiamy do piekarnika na 15 minut (należy sprawdzić patyczkiem, jeśli ciasto się do niego nie przykleja można wyciągać z piekarnika, jeśli ciasto się przykleja pieczemy chwilę dłużej, do momentu aż patyczek wyciągnięty z babeczki będzie tylko wilgotny, a nie obklejony ciastem)
- Wystudzić przed jedzeniem.
Muffiny rewelacyjne,mało słodkie,wilgotne i kruche. A przy tym jeszcze mniej kaloryczne.Dzięki za przepis. Pozdrawiam i życzę dalszych udanych przepisòw
OdpowiedzUsuń