Bardzo proste, pożywne, smaczne i zdrowe danie. Nadaje się na śniadanie, obiad i kolacje.
Składniki:
2 jajka
3 łyżki płatków owsianych górskich
duża garść umytego szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa
pieprz zwykły lub cayenne
sól
Kawałek sera mozarella
Dodatki dowolne (ja dodałam pokrojone pomidory suszone, awokado i kiełki brokuł)
Sposób przyrządzania:
- Rozbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz i płatki owsiane, ser mozzarella i roztrzepujemy.
- Rozgrzewamy patelnie i wylewamy na nią odrobinę oliwy
- Wkładamy szpinak na patelnię
- Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy soli
- Kiedy ze szpinaku odparuje woda, układamy go ładnie na patelni i zalewamy go masą jajeczną.
- Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy moc palnika.
- Kiedy jajko jest już prawie ścięte nakładamy delikatnie boki do środka i przewracamy omlet.
- Po chwili przekładamy omlet na talerz.
- Kroimy dodatki i wykładamy je na lub obok omletu.
Świetny przepis a przede wszystkim zdrowy!!
OdpowiedzUsuńTajne i łatwe przepisy jutro sobota więc trzeba cos nowego upitrasi
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że przepis się podoba! Zachęcam do pitraszenia :) jedzenie sprawia mnóstwo przyjemności, a jeszcze lepiej kiedy jest niskokaloryczne! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń