Składniki:
5 ziemniaków
1 cebula
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera (wedle upodobań)
3 szklanki bulionu rosołowego
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz
olej lub oliwa
kawałek chudego boczku
Przygotowanie:
- Proponuję przygotować sobie wszystkie warzywa, umyć, obrać i pokroić.
- Podsmażamy cebulkę na oleju.
- Dodajemy wszystkie warzywa. Chwilkę smażymy.
- Dodajemy łyżkę masła.
- Jak masło się roztopi dodajemy wino i redukujemy do 1/2 objętości, należy zmniejszyć moc palnika.
- Zalewamy całość bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
- Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę. Blendujemy na gładki krem.
- Podajemy z podsmażonym chudym boczkiem.
Ooo mniam!
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :))) pyszny, sycący i rozgrzewa!
UsuńCoś wspaniałego. Idealny na chłodne zimowe dni... PYCHAAAA :D
OdpowiedzUsuń