Składniki na około 5 słoików:
1,5 kg papryki (około 6 standardowej wielkości papryk, polecam czerwoną)
2 papryczki chili
1 duża marchewka
1 duży korzeń pietruszki
1 korzeń selera
1 główka czosnku
1 duża cebula
1,5 łyżki soli
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Paprykę i papryczki chili myjemy oczyszczamy z pestek i kroimy na nieregularne kawałki.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy.
- Marchewkę, seler i cebulę myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach.
- Wszystko łączymy w garnku i dodajemy sól.
- Gotujemy około 30 minut.
- Po tym czasie, można trochę zblendować.
- Dodajemy cukier, ocet, olej i koncentrat.
- Gotujemy około 40 minut (proponuję przykryć garnek pokrywką).
- Ponownie blendujemy.
- Gorący sos wlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na 24 godziny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz