Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka (można też wykorzystać filety rybne)
mleko
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.
*Polecam Wam przyprawić mięso jak do Shoarmy: duża szczypta soli, szczypta pieprzu czarnego, szczypta czosnku granulowanego, szczypta kminku, kolendry, kurkumy, papryki słodkiej, papryki ostrej lub cayenne, 2 goździki, szczypta imbiru, duża szczypta cynamonu (zblendować wszystko razem). Taką gotową mieszankę przypraw Shoarma można kupić w sklepach, zwróćcie jednak uwagę na skład, żebyście wraz z przyprawami nie zjedli połowy tablicy Mendelejewa ;)
Przygotowanie:
- Kurczaka czyścimy, wykrajamy co niepotrzebne, kroimy na małe nuggetsy i moczymy w mleku przez minimum godzinę.
- Do dużej miski wsypujemy płatki i przyprawy. Kruszymy (ja to zrobiłam szybko tłuczkiem do ziemniaków) i mieszamy.
- Przygotowujemy sobie blaszkę. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Jajka rozbijamy i rotrzepujemy jak do jajecznicy (można przyprawić delikatnie solą).
- Kurczaka obtaczamy w jajku, następnie w przygotowanej panierce i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem.
- Pieczemy około 20 minut.
- Podajemy z ulubionymi sosami lub sałatą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz