Jeśli lubicie placek lotaryński, taką tartę na słono z nadzieniem jajeczno-serowym z boczkiem, ale nie chce Wam się nigdy bawić w lepienie spodu, to ten nieprzepisowy pomysł jest idealny dla Was. Bajecznie prosto, nieziemsko smacznie, zapraszam! :)
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
2 bagietki (dowolne: pszenne, żytnie, pełnoziarniste itd.)
2 jaja
1 filiżanka słodkiej śmietanki 30-36% (ew. może być 18%)
1 szklanka startego żółtego sera
1 por
5-6 plastrów chudego boczku (można dodać więcej wedle uznania)
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu (ja dałam cayenne)
opcjonalnie: papryka słodka sypka (pół łyżeczki), bazylia, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Pora pokroić i sparzyć wrzątkiem.
- Wykroić wierzch bagietki i wyciągnąć środek (zrobić tak zwane łódeczki).
- Bagietki wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
- Pokroić boczek w drobną kostkę.
- Jaja wymieszać ze śmietanką, przyprawić. Dodać pora, boczek i starty ser żółty. Wymieszać.
- Wyjąć bagietki z piekarnika. Wlać serową masę do środka bagietek.
- Piec w temperaturze 190 stopni, około 20-30 minut aż masa jajeczno-serowa się zetnie.
- Możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Znalazłam przepis w internecie, idealnie sprawdził się jako przekąska dla znajomych:p wszyscy zachwyceni:) dziekuje autorce za super przepis. Na pewno zrobię jeszcze nie raz! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że grzanki tak smakowały! :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń