Składniki:
2 szklanki mąki owsianej
pół szklanki cukru (polecam trzcinowy)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 niepełna szklanka mleka
1 serek homogenizowany waniliowy
3 łyżki oleju
duża garść żurawiny suszonej
opcjonalnie laska wanilii
Polewa z białej czekolady: tabliczka białej czekolady, odrobina słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blaszki z papilotkami.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek lub sodę (jeśli posiadasz dodaj również miąższ wanilii) i mieszamy.
- Dodajemy mleko, jajko, serek, olej i mieszamy.
- Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy.
- Wypełniamy papilotki ciastem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
- Kiedy muffiny się upieką wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki od piekarnika.
- W między czasie, w rondlu topimy białą czekoladę dodając do niej odrobinę słodkiej śmietanki.
- Wyjmujemy babeczki, obtaczamy wierzch czekoladą i zdobimy wedle uznania.
- Przed jedzeniem babeczki trzeba wystudzić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz