Składniki:
4 szklanki bulionu rosołowego
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5 Pomidorów (mogą być te w słoiku lub w puszce, 1 słoik lub 1 puszka)
1 słoik sosu paprykowego (ew. 2 duże czerwone papryki, pół łyżeczki cayenne lub 1 papryczka chili)
odrobina oleju roślinnego lub oliwy do wysmażenia
*1 papryczka chili (jeśli lubisz pikantne potrawy)
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie warzywa (myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i średniej wielkości kawałki) i bulion rosołowy.
- Zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę.
- Jak tylko warzywa troszkę zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
- Podlewamy bulionem. Gotujemy na zmniejszonym palniku aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy pomidory i sos paprykowy (*ew. paprykę i papryczkę chili, pamiętajmy o usunięciu pestek!).
- Zagotowujemy. Blendujemy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
- Podajemy z kleksem śmietany, grzankami, naleśnikami lub pałaszujemy sam krem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz