Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Składniki:
3 jaja
2 kopiaste łyżki prawdziwego gorzkiego kakao
1 kostka masła (lub 4 czubate łyżki oleju kokosowego)
2 tabliczki gorzkiej czekolady ( polecam 70% kakao)
1 szklanka brązowego cukru
Przygotowanie:
1 kostka masła (lub 4 czubate łyżki oleju kokosowego)
2 tabliczki gorzkiej czekolady ( polecam 70% kakao)
1 szklanka brązowego cukru
pół szklanki mąki gryczanej lub jaglanej
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ryżowej
szczypta soli
szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować małą prostokątną foremkę. Posmarować tłuszczem, posypać mąką kukurydzianą lub po prostu wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
- Masło lub olej kokosowy roztopić na małym ogniu w rondlu. Dodać tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki. Również roztopić.
- Rozbić w misce jaja, zmiksować z cukrem i kakao.
- Dodać czekoladę do roztopionego tłuszczu. Zmiksować na gładką masę.
- Dodać wszystkie powyżej wypisane rodzaje mąki i sól, zmiksować.
- Wyłożyć masę do wcześniej przygotowanej foremki.
- Skruszyć drugą tabliczkę czekolady i włożyć kawałeczki w masę. Utopić.
- Piec około 30-35 minut.
- Pałaszujemy jak ciasto wystygnie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz