Składniki
na lemon curd:
2
jaja
sok
wyciśnięty z 2 cytryn
2
kopiaste łyżki dowolnego cukru
1/3
kostki masła
Składniki
na sernik:
5
serków śmietankowych typu Philadelphia (zwykły lub light)
3
jaja
1
tabliczka białej czekolady
pół
szklanki cukru
3
łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi
*ekstrakt
waniliowy
Przygotowanie:
- Najpierw polecam przygotować krem cytrynowy.
- W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia (krem robimy nad parą wodną, w tak zwanej "kąpieli wodnej"). Ustawiamy miskę nad garnkiem (jak pokrywkę). Zmniejszamy ogień.
- Do miski wrzucamy 2 jaja i mieszamy
- Dodajemy cukier i doprowadzamy do rozpuszczenia mieszając.
- Dodajemy masło i sok z cytryny.
- Mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Teraz czas na sernik:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- W oddzielnej misce miksujemy jaja z cukrem.
- Dodajemy serki - miksujemy.
- Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skrobię, ew. ekstrakt i ponownie miksujemy.
- Masę wylewamy na naczynie do tarty.
- Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. (Polecam kontrolować sernik, jak tylko ciasto się zetnie, trzeba wyłączyć piekarnik, żeby ciasto nie było za suche.)
- Jak sernik wystygnie, wykładamy curd na wierzch.
- Pałaszujemy aż miło:)
Pychota <3
OdpowiedzUsuń