Składniki:
- Spód:
holenderskie z czekoladą)
2 łyżki masła
szczypta soli
- Masa serowa:
(polecam ten ze Strzałkowa)
3 łyżki mączki ziemniaczanej
1 filiżanka cukru (może być brązowy)
5 całych jaj
2 żółtka
- Syrop korzenny:
4 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu
4 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki sypkiego imbiru
3 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 goździków
1 kieliszek mocnego espresso
1 puszka kajmaku
1 szklanka puree dyniowego (*Dynię umyć, pokroić na 4 części, wyłożyć na blaszkę z
papierem do pieczenia, piec w temperaturze 200 stopni, do uzyskania miękkości, wykroić skórę i zblendować)
- Dodatki:
3 łyżki cukru
kajmak lub sos karmelowy (zagotować kieliszek wody, laska wanilii, syrop klonowy + kajmak)
bita śmietana
ziarenka kawy do przystrojenia
Przygotowanie:
Przede wszystkim, najpierw proponuję przygotować sobie puree z dynii i syrop korzenny
Przygotowanie syropu korzennego:
- Do rondla wlać wodę, cukier waniliowy i wszystkie przyprawy (ja dodałam jeszcze laskę wanilii i kawałek świeżego imbiru)
- Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszyć moc palnika do najmniejszej i zostawić na około 15 minut.
- Odstawić na 10 minut i przelać przez sitko.
- Dodać kawę, kajmak i puree dyniowe. Wymieszać.
Przygotowanie spodu:
- Rozdrobnić ciastka na miałki pył.
- Rozpuścić dwie łyżki masła.
- Na tortownicę wyłożyć ciastka i zalać je masłem.
- Wymieszać i uklepać, żeby powstał spód.
- Wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy sernikowej:
- Twaróg zmiksować z mączką ziemniaczaną i cukrem.
- Miksować w jedną stronę na maksymalnych obrotach.
- Zmniejszyć obroty i dodawać po kolei jajka.
- Dodać żółtka.
- Dodać syrop korzenny, zmiksować na gładką masę.
- Wylać na wcześniej przygotowany spód
- Kwaśną śmietanę zmieszać z cukrem.
Pieczenie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Piec w środkowej części piekarnika na kratce.
- Piec 15 minut w 175 stopniach.
- Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 75 minut.
- Delikatnie wysunąć sernik z piekarnika i posmarować wierzch.
- Piec przez kolejne 15 minut.
- Ciasta nie wolno wyjmować od razu z piekarnika.
- Najpierw należy wyłączyć piekarnik, po jakimś czasie uchylić drzwiczki. Potem można wyjąć.
- Następnie, kiedy wystygnie, należy wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Sposób podania:
- Ciasto obkroić na około mokrym nożem. Podawać z dowolnymi dodatkami.
- Ja podałam z sosem karmelowym, bitą śmietaną i ziarenkami kawy.
Sos karmelowy:
- Kieliszek wody dodać do rondla.
- Do wody dodać kawałek wanilii.
- Kiedy się zagotuje wyjąć wanilię.
- Dodać 4 łyżki syropu klonowego i pół puszki kajmaku. Cały czas mieszać aż zgęstnieje.
Mmmm... Smacznego! :))
Wersja uproszczona:
Spód i masę serową robimy tak samo. Odrzucamy tylko to całe zamieszanie z syropem korzenno, karmelowo-kawowym.
We wcześniejszym przepisie trzeba zagrzać wodę z przyprawami, odstawić, dodać to i owo. Zamiast tego proponuje zagrzać espresso, dodać przyprawy i jak kawa będzie mocno wrzala, dodać mleko skondensowane. Kiedy wystygnie dodać do masy serowej. Upiec jak wcześniej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz