Składniki:
Upieczona Dynia*** (duża, średnia, mała w zależności od upodobań)
2 średniej wielkości cebule
kilka plastrów chudego boczku (wedle uznania, jeśli bardzo lubicie, możecie dodać dużo)
1,5 szklanki ryżu do risotto
białe wino (najlepiej wytrawne)
4 szklanki bulionu (warzywny lub drobiowy)
1,5 łyżki masła
kawałek parmezanu
oliwa
sól
pieprz (ja dodaję cayenne)
Przygotowanie:
***Dynię umyć, wykroić środek z pestkami i skórę i pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, polać trochę oliwą, posypać pieprzem i solą. Wymieszać. Piec w temperaturze 200 stopni aż dynia będzie miękka.
- Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
- Dodać drobno pokrojony boczek wędzony.
- Dodać ryż do risotto i wymieszać, żeby ryż pokrył się oliwą.
- Dodać ok. 0,5 szklanki wina białego. Mieszać, żeby wino troszkę odparowało.
- Zalewać po szklance bulionem mieszając, aż ryż będzie odpowiednio miękki (około 20 minut).
- Dodać masło, parmezan i pokrojoną, upieczoną dynię.
- Podawać od razu, gdyż jak powiedziała mi kiedyś bardzo mądra osoba:
"My możemy czekać na risotto, ale risotto nie może czekać na nas!"Kasiu kochana, dziękuję za tą smaczną, dyniową nieprzepisową inspirację :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz