Składniki:
- Dynia
- 6 pomarańczy (+cukier do karmelizowania)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- goździki
- cynamon
- kardamon
- imbir (starty z korzenia)
Przygotowanie:
- Dynię umyć, obrać, wyrzucić środek z pestkami, pokroić.
- Do garnka wlać wodę, wsypać przyprawy (wedle uznania) i szklankę cukru, pomieszać i zagotować. Wyłowić goździki!
- Dodać dynię.
- Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Dodać skórkę do wywaru.
- Pomarańcze oddzielić od skórki, wykroić nożem cząstki pomarańczy (Oddzielenie cząstek pomarańczy od skórki)
- Na nagrzaną patelnie wsypać około 2 łyżek cukru. Jak cukier zacznie się karmelizować położyć na niego cząstki pomarańczy. Skarmelizować. Dodać do garnka. Co jakiś czas mieszać.
- Jak dynia będzie miękka. Zblendować i zagotować.
- Spróbować, ewentualnie dodać więcej cukru. (Po zagotowaniu wcisnęłam jeszcze trochę cytryny i pomarańczy, bo ja lubię dosyć kwaśne smaki.)
- Przygotować słoiki. Napełnić je gorącymi konfiturami. Szczelnie zamknąć i zagotować.
- Po zagotowaniu postawić wieczkiem do dołu i zostawić do wystygnięcia.
Takie przetwory zachowują długo swoją przydatność do spożycia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz