Wilgotne, smaczne, zdrowe i sycące ciasto :)
Składniki:
10 dość sporych marchewek (umytych i obranych)
1,5 szklanki mąki gryczanej
4 jaja
spora garść daktyli (zalać ciepłą wodą)
1 puszka ananasa lub 1 duże i słodkie jabłko
0,5 szklanki oleju roślinnego
2 duże łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru (może być suszony)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
*opcjonalnie:
duża garść posiekanych orzechów (np włoskich)
polewa jogurtowa: serek light typu philadelphia + tabliczka białej czekolady (roztopić w kąpieli wodnej i dodać serek, wymieszać)
Przygotowanie:
Składniki:
10 dość sporych marchewek (umytych i obranych)
1,5 szklanki mąki gryczanej
4 jaja
spora garść daktyli (zalać ciepłą wodą)
1 puszka ananasa lub 1 duże i słodkie jabłko
0,5 szklanki oleju roślinnego
2 duże łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru (może być suszony)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
*opcjonalnie:
duża garść posiekanych orzechów (np włoskich)
polewa jogurtowa: serek light typu philadelphia + tabliczka białej czekolady (roztopić w kąpieli wodnej i dodać serek, wymieszać)
Przygotowanie:
- Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach
- Daktyle blendujemy z ananasem lub jabłkiem i dodajemy do marchewki
- Dodajemy olej, jogurt grecki i jaja. Mieszamy szpatułką.
- W oddzielnej misce łączymy składniki suche: mąkę, proszek, sól, cynamon, imbir ew. orzechy
- Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy na masę.
- Przygotowujemy tradycyjnie blaszkę, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. (Kontrolujemy wypiek, po około 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, ciasto nie może oblepiać go)
- Opcjonalnie na wierzch kładziemy polewę.