Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

0 komentarze

Marchewkowe pole (bez glutenu)

Wilgotne, smaczne, zdrowe i sycące ciasto :)



Składniki:
10 dość sporych marchewek (umytych i obranych)
1,5 szklanki mąki gryczanej
4 jaja
spora garść daktyli (zalać ciepłą wodą)
1 puszka ananasa lub 1 duże i słodkie jabłko
0,5 szklanki oleju roślinnego
2 duże łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru (może być suszony)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

*opcjonalnie:
duża garść posiekanych orzechów (np włoskich)
polewa jogurtowa: serek light typu philadelphia + tabliczka białej czekolady (roztopić w kąpieli wodnej i dodać serek, wymieszać)

Przygotowanie:

  • Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach
  • Daktyle blendujemy z ananasem lub jabłkiem i dodajemy do marchewki
  • Dodajemy olej, jogurt grecki i jaja. Mieszamy szpatułką.
  • W oddzielnej misce łączymy składniki suche: mąkę, proszek, sól, cynamon, imbir ew. orzechy 
  • Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy na masę.
  • Przygotowujemy tradycyjnie blaszkę, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1 godzinę. (Kontrolujemy wypiek, po około 40 minutach sprawdzamy patyczkiem, ciasto nie może oblepiać go)
  • Opcjonalnie na wierzch kładziemy polewę.  




Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news