Pyszna, chrupiąca, słodka i zdrowa granola z płatków jaglanych, czyli w wersji bezglutenowej. Oczywiście płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami i zrobić zwykłą wersję z glutenem. Idealna opcja na śniadanie, drugie śniadanie lub deser :)
Składniki (na ok. 1 litr granoli):
2 szklanki płatków jaglanych (lub owsianych)
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
2 duże łyżki stołowe ziaren Chia (opcjonalnie, można dodać sezam lub inne ziarna)
duża garść orzechów laskowych
duża garść migdałów
(można dodać pestki dyni, słonecznika itd.)
1/3 szklanki syropu z agawy lub cukru brązowego
dwie duże czubate łyżki miodu
dwie łyżki oleju kokosowego (można dodać dowolnego oleju roślinnego)
***jeśli chcemy dodać suszone owoce, dodajemy je dopiero pod koniec pieczenia (łatwo się przypalają)
Przygotowanie:
- Mieszamy suche składniki w jednej misce.
- W garnku mieszamy składniki mokre i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy.
- Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową i nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
- Wykładamy granolę na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy około 40 minut (polecam kontrolować co 20 minut lub przemieszać od czasu do czasu), po tym czasie powinna być prawie sucha.
- Wyciągamy ją z piekarnika i zostawiamy kilka minut na zewnątrz. Mieszamy i jak wystygnie przykładamy do słoika.
- Przechowujemy w zamkniętym słoiku.