Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

0 komentarze

Orzechowe trufle

Przekąska dla tych żyjących w biegu, dbających o sylwetkę, którzy lubią czasami przekąsić coś słodkiego.


Składniki:
Ulubione orzechy (u mnie laskowe i migdały)
Miód

Przygotowanie:
Mielimy lub blendujemy orzechy.
Dodajemy miód.
Formujemy kulki.

*Proporcje na oko ;) (ja przy dwóch dużych garściach orzechów dodałam dwie łyżki miodu).


1 komentarze

Lemon curd cheesecake

Lekki, kremowy sernik z kremem cytrynowym.


Składniki na lemon curd:
2 jaja
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 kopiaste łyżki dowolnego cukru 
1/3 kostki masła

Składniki na sernik:
5 serków śmietankowych typu Philadelphia (zwykły lub light)
3 jaja
1 tabliczka białej czekolady
pół szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi
*ekstrakt waniliowy






Przygotowanie:
  • Najpierw polecam przygotować krem cytrynowy. 
  • W małym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia (krem robimy nad parą wodną, w tak zwanej "kąpieli wodnej"). Ustawiamy miskę nad garnkiem (jak pokrywkę). Zmniejszamy ogień.
  • Do miski wrzucamy 2 jaja i mieszamy
  • Dodajemy cukier i doprowadzamy do rozpuszczenia mieszając. 
  • Dodajemy masło i sok z cytryny. 
  • Mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Teraz czas na sernik:
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  • W oddzielnej misce miksujemy jaja z cukrem. 
  • Dodajemy serki - miksujemy.
  • Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skrobię, ew. ekstrakt i ponownie miksujemy.
  • Masę wylewamy na naczynie do tarty. 
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. (Polecam kontrolować sernik, jak tylko ciasto się zetnie, trzeba wyłączyć piekarnik, żeby ciasto nie było za suche.)
  • Jak sernik wystygnie, wykładamy curd na wierzch. 
  • Pałaszujemy aż miło:)








0 komentarze

Mango Lassi

Deser lub drugie śniadanie dla prawdziwych koneserów smaku. Moja wersja pysznego i kremowego koktajlu indyjskiego.



Składniki na dwie szklanki koktajlu:
1 dojrzałe mango 
1 szklanka jogurtu naturalnego (polecam Bakoma Jogurt Grecki*)
1 banan (jeśli nie lubimy banana, mogą być 2 łyżki substancji słodzącej)
1 łyżka substancji słodzącej wedle uznania (cukier, mód, syrop itd.)
1 szczypta kardamonu
**1 szczypta cynamonu opcjonalnie
***lód

Przygotowanie: 
  • Blendujemy mango i banana (***jeśli chcemy zrobić zimny koktajl dodajemy lód)
  • Dodajemy jogurt naturalny, wybraną substancję słodzącą i kardamon.
  • Nalewamy do szklanek i posypujemy cynamonem.
*Polecam zapoznać się z artykułem Konsumentalisty, dotyczącym jogurtów naturalnych i greckich.




0 komentarze

Orzechowe ciastka slodzone daktylami

Ciastka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, nie za słodkie, bezglutenowe, proste w przygotowaniu. Ot cały opis! ;)
Oczywiście nieprzepisowe zachęca do eksperymentowania :) Dodawajcie do ciastek to, na co tylko macie ochotę, zamieniajcie składniki, których nie lubicie lub akurat nie macie.


Składniki:
  • Duża garść daktyli (jeśli nie macie miękkich daktyli, pamiętajcie o zalaniu ich wrzątkiem)
  • Pół szklanki skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • Cztery duże łyżki masła orzechowego z dodatkiem kakao (jeśli nie macie orzechowego masła kakaowego, dodajcie zwykłe masło orzechowe i 3 łyżki prawdziwego kakao)
  • 4 jajka (oddzielamy białka od żółtek)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • szczypta soli
  • dodatki wedle uznania: kawałek gorzkiej czekolady, orzechy, suszone owoce, m&m's lub inne opcjonalnie:
  • *Inulina
  •  jeśli lubicie bardzo słodkie przysmaki, polecam dodać jeszcze trochę miodu, cukru lub innej substancji słodzącej. 
Przygotowanie:
  • Oddzielamy białka od żółtek, dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  • W oddzielnej misce  blendujemy daktyle (wcześniej sparzone wrzątkiem). 
  • Do daktyli dodajemy kakaowe masło orzechowe (ew. masło orzechowe i kakao), żółtka, olej kokosowy, skrobię, (ew. inulinę, cukier) i miksujemy.
  • Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką. 
  • Na blaszce wyłożonej papierem lub specjalną matą silikonową do pieczenia, formujemy średniej wielkości ciasteczka i wykładamy na nie nasze ulubione dodatki.
  • Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. (Cciastka mają stwardnieć)
  • Ciacha wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Pałaszujemy ze smakiem :)
*Inulina: "jest naturalnym prebiotykiem. Oznacza to, że stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, dlatego określa się je mianem "probiotyków" (z greki - „wspierających życie”). Poza jej właściwościami prebiotycznymi, Inulina zaliczana jest również do błonnika rozpuszczalnego, dlatego posiada zdolność do obniżania poziomu glukozy i poziomu cholesterolu we krwi, a także zdolność do zwiększania biodostępności składników mineralnych. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach." 



3 komentarze

Bezglutenowa chrupiaca granola z platkow jaglanych

Pyszna, chrupiąca, słodka i zdrowa granola z płatków jaglanych, czyli w wersji bezglutenowej. Oczywiście płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi lub otrębami i zrobić zwykłą wersję z glutenem. Idealna opcja na śniadanie, drugie śniadanie lub deser :)



Składniki (na ok. 1 litr granoli):
2 szklanki płatków jaglanych (lub owsianych)
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
2 duże łyżki stołowe ziaren Chia (opcjonalnie, można dodać sezam lub inne ziarna)
duża garść orzechów laskowych
duża garść migdałów
(można dodać pestki dyni, słonecznika itd.)
1/3 szklanki syropu z agawy lub cukru brązowego
dwie duże czubate łyżki miodu
dwie łyżki oleju kokosowego (można dodać dowolnego oleju roślinnego)
***jeśli chcemy dodać suszone owoce, dodajemy je dopiero pod koniec pieczenia (łatwo się przypalają)

Przygotowanie:

  • Mieszamy suche składniki w jednej misce.
  • W garnku mieszamy składniki mokre i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy.
  • Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową i nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
  • Wykładamy granolę na przygotowaną blachę i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy około 40 minut (polecam kontrolować co 20 minut lub przemieszać od czasu do czasu), po tym czasie powinna być prawie sucha. 
  • Wyciągamy ją z piekarnika i zostawiamy kilka minut na zewnątrz. Mieszamy i jak wystygnie przykładamy do słoika.
  • Przechowujemy w zamkniętym słoiku. 












Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news