Gotowanie bez wagi i miarek

:)

Content

0 komentarze

Ciasto kefirowe (bezglutenowe)

Wilgotne ciasto z mąki jaglanej. Oczywiście, jeśli macie ochotę, możecie dodać zwykłą mąkę. Dodatki również są dowolne. Najlepiej chyba dodać owoce świeże lub owoce suszone. Babkę robiłam już dwa razy, oczywiście wszystko w ramach eksperymentu ;) za pierwszym razem dodałam żurawinę suszoną, a za drugim brzoskwinie. (Można dodać truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki, agrest itd. Wszystko co zamroziliście w lato, możecie odmrozić i dodać do ciasta.)


Składniki:
2 kopiaste szklanki mąki jaglanej (może być pszenna)
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
2 łyżki cukru wanilinowego lub ziarna laski wanilii
3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego
2 jaja
pół szklanki oleju
1 pełna szklanka kefiru lub maślanki
*Dodatki: owoce świeże lub suszone, polewa jogurtowa


Przygotowanie:
  • W jednej misce połączyć wszystkie składniki suche. 
  • W drugiej misce połączyć wszystkie składniki mokre. 
  • Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać dobrze rózgą. 
  • Wylać do przygotowanej blaszki. Polecam okrągłą lub małą prostokątną (w keksowej miałam problem z całkowitym upieczeniem, musiałam dopiekać dół i górę, dlatego nie polecam.)  
  • Blaszkę wyłożyć wybranymi owocami. 
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. (Polecam skontrolować czy jest upieczone, wszystko zależy od piekarnika. Po około 50 minutach ciasto powinno być gotowe.)
  • Pałaszujemy gdy ciasto wystygnie ;) 







0 komentarze

Muffiny gryczane na slono

Muffiny na słono na śniadanie zamiast chleba? Kto by pomyślał? A jednak! :)
Można puścić wodze fantazji i zrobić muffiny na wiele sposobów wedle uznania. Tylko od Was zależy co dodacie do babeczek. Na pewno będą smaczne.
Babeczki są wynikiem eksperymentu. Od jakiegoś już czasu staram się nie jeść glutenu. Jak wiemy praktycznie wszystkie zboża zawierają gluten, dlatego też kanapeczka z chleba na śniadanie jest jakby nie wskazana. Długo zastanawiałam się co przygotować, żeby w końcu móc zjeść na śniadanie coś podobnego do kanapki. Postanowiłam zrobić muffiny z mąki gryczanej, która podobno jest jednym z najzdrowszych odpowiedników tradycyjnej mąki pszennej czy żytniej. Oto efekt tego eksperymentu:



Składniki na około 20 muffinek:
2 pełne szklanki mąki gryczanej (jeśli jecie gluten dodajcie ulubioną mąkę)
3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 i pół szklanki mleka
2 średniej wielkości marchewki lub 1 mała cukinia (zetrzeć na średnich oczkach)
4 jaja
1 łyżeczka soli
Inne przyprawy: pieprz zwykły, pieprz syczuański, cayenne, papryka słodka, papryka wędzona,
                           zioła do smaku: bazylia, tymianek, natka pietruszki, oregano, szczypiorek.
Dodatki: czosnek, ser żółty, pomidory suszone, oliwki, kapary itd.
Ja dodałam pieprz zwykły, pieprz syczuański, papryka słodka, bazylia, czosnek, pomidory suszone, ser żółty.


Przygotowanie: 
  • Łączymy w misce wszystkie suche składniki. 
  • Do suchych składników dodajemy mokre. 
  • Mieszamy wszystko razem rózgą. 
  • Przygotowujemy formy do muffinów, wykładamy je papilotkami. 
  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  • Wlewamy ciasto do papilotek i dodajemy wybrane składniki (np. pokrojone pomidory suszone).
  • Pieczemy około 20-25 minut. 
Podajemy same lub jak kanapki. Można jeść na ciepło i na zimno. (Nie jemy gorących, prosto z piekarnika!)



2 komentarze

Grzanka a la Paryżanka

Lubicie francuską Quiche Lorraine? Je ne parle pas français? ;) Ja też nie, spokojnie! 
Jeśli lubicie placek lotaryński, taką tartę na słono z nadzieniem jajeczno-serowym z boczkiem, ale nie chce Wam się nigdy bawić w lepienie spodu, to ten nieprzepisowy pomysł jest idealny dla Was. Bajecznie prosto, nieziemsko smacznie, zapraszam! :)


Składniki (porcja dla 2-3 osób):
2 bagietki (dowolne: pszenne, żytnie, pełnoziarniste itd.)
2 jaja
1 filiżanka słodkiej śmietanki 30-36% (ew. może być 18%)
1 szklanka startego żółtego sera
1 por
5-6 plastrów chudego boczku (można dodać więcej wedle uznania)
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu (ja dałam cayenne)
opcjonalnie: papryka słodka sypka (pół łyżeczki), bazylia, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
  • Pora pokroić i sparzyć wrzątkiem.
  • Wykroić wierzch bagietki i wyciągnąć środek (zrobić tak zwane łódeczki). 
  • Bagietki wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
  • Pokroić boczek w drobną kostkę. 
  • Jaja wymieszać ze śmietanką, przyprawić. Dodać pora, boczek i starty ser żółty. Wymieszać.
  • Wyjąć bagietki z piekarnika. Wlać serową masę do środka bagietek. 
  • Piec w temperaturze 190 stopni, około 20-30 minut aż masa jajeczno-serowa się zetnie. 
  • Możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. 







2 komentarze

Owsiane pancakes

Masz ochotę na perfekcyjne i zdrowe śniadanie? Możesz je zrobić sobie i bliskim w dosłownie chwilę. Puchowe małe naleśniczki o serowo-waniliowym smaku wydają się być wyjątkowym posiłkiem, przygotowuje się je jednak zupełnie nieprzepisowo, znając składniki lub puszczając wodze fantazji, można je zrobić "na oko" ;) Jeśli jednak potrzebujecie ściągawki, poniżej rozpisuje sposób przygotowania.



Śniadanie dla dwóch mistrzów :)

Składniki:
2 jaja
pół szklanki mąki owsianej (można dodać inną mąkę)
2 kopiaste łyżki płatków owsianych
szczypta soli
2 łyżki syropu z agawy
1 serek waniliowy (można zmieszać kefir, jogurt naturalny lub grecki z syropem z agawy i wanilią)
syrop klonowy (do polania)

Przygotowanie:
  • Oddzielamy żółtka od białek. 
  • Do żółtek dodajemy serek waniliowy i syrop z agawy. Mieszamy rózgą. 
  • Dodajemy odrobinkę soli, mąkę owsianą i płatki. Mieszamy. 
  • Białka ubijamy i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie mieszając łyżką. 
  • Smażymy malutkie placuszki, w ten sam sposób jak naleśniki (na teflonowej patelni można smażyć bez oleju, w innym wypadku proponuję dodać odrobinę oleju i rozprowadzić go papierowym ręcznikiem kuchennym po całej patelni)
  • Podajemy polane syropem klonowym. Proponuję też dodać ulubione owoce. 








1 komentarze

Muffiny brownies

Nieprzepisowe czuje już nieśmiale zbliżające się święta, na które bardzo, bardzo czekamy!
Z tej okazji przygotowałam dzisiaj dwie wersje babeczek, jedną dla tych dbających o sylwetkę oraz drugą dla łasuchów.
Obie wersje są smaczne i przede wszystkim, bardzo łatwo i szybko można je przygotować :) Każdy wybierze coś dla siebie. 


WERSJA FIT:
Składniki na około 20 muffinek:
2 szklanki mąki gryczanej (może być też owsiana, jaglana, amarantus, żytnia)
3 łyżki czystego kakao
1 puszka mleka kokosowego
2 jaja
12 łyżek syropu klonowego (lub syropu z agawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 filiżanka kawy espresso (może być kawa orkiszowa, kawa z cykorii lub zbożowa)
5 łyżek oleju roślinnego
2 średniej wielkości jabłka starte na małym oczku
1 tabliczka gorzkiej czekolady (co najmniej 70% zawartości kakao)
1 szklanka suszonej żurawiny

WERSJA DLA ŁASUCHÓW:
Składniki na około 20 muffinek:
2 szklanki mąki (dowolnej)
3 łyżki czystego kakao
1 szklanka mleka
2 jaja
1 szklanka cukru (białego lub trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 filiżanka kawy espresso
5 łyżek oleju roślinnego lub pół kostki roztopionego masła
2 średniej wielkości jabłka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady 

Przygotowanie wersja fit:
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotowujemy blaszki do muffinek wykładając je papilotkami.
  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, proszek. Mieszamy rózgą.
  • Dodajemy jaja, mleko kokosowe, olej i mieszamy.
  • Dodajemy syrop klonowy, kawę i również mieszamy.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na małym oczku. Dodajemy do masy, mieszamy.
  • Kruszymy czekoladę i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. 
  • Ciasto wlewamy do papilotek, mniej więcej 5/6 objętości. Posypujemy żurawiną.
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 minut (należy sprawdzić patyczkiem, jeśli ciasto się do niego nie przykleja można wyciągać z piekarnika, jeśli ciasto się przykleja pieczemy chwilę dłużej, do momentu aż patyczek wyciągnięty z babeczki będzie tylko wilgotny, a nie obklejony ciastem)
  • Wystudzić przed jedzeniem. 


Przygotowanie wersja dla łasuchów:
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Przygotowujemy blaszki do muffinek wykładając je papilotkami.
  • Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, proszek i cukier. Mieszamy rózgą.
  • Dodajemy jaja, mleko, olej i mieszamy.
  • Dodajemy kawę i również mieszamy.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na małym oczku. Dodajemy do masy, mieszamy.
  • Kruszymy czekoladę i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. 
  • Ciasto wlewamy do papilotek, mniej więcej 5/6 objętości. Dodatkowo możemy posypać kawałkami czekolady lub chocolate chips, żeby było jeszcze smaczniej.
  • Wstawiamy do piekarnika na 15 minut (należy sprawdzić patyczkiem, jeśli ciasto się do niego nie przykleja można wyciągać z piekarnika, jeśli ciasto się przykleja pieczemy chwilę dłużej, do momentu aż patyczek wyciągnięty z babeczki będzie tylko wilgotny, a nie obklejony ciastem)
  • Wystudzić przed jedzeniem. 




0 komentarze

Orzechowe ciastka bez mąki pszennej i masła

Kruche, dietetyczne ciastka orzechowe idealnie nadają się na przekąskę lub podwieczorek. Bardzo prosty przepis, polecam :)



Składniki: 
1,5 szklanki mączki migdałowej
pół szklanki dowolnych orzechów (ja dodałam posiekane migdały)
pół szklanki sezamu
1 łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)
pół szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły lub 2 kopiaste łyżki miodu lub agawy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 jajko
2 białka z jajek
1 kopiasta łyżka masła orzechowego (polecam Sante 90% orzechów)
*można dodać przypraw korzennych, cynamonu, kardamonu.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w jednej misce.
  • Białka jajek ubijamy (nie musi być na sztywną pianę) 
  • W międzyczasie przygotowujemy blaszkę pokrywając ją papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką.
  • Z masy robimy małe kuleczki, które wykładamy z odstępami na blaszce i spłaszczamy je delikatnie, tak żeby powstały ciasteczka. 
  • Wstawiamy ciastka do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż będą złociste. 
  • Przed jedzeniem ciastka należy wystudzić :)



0 komentarze

Owsiane babeczki z wanilią i żurawiną

Może trochę nieskromnie, ale dawno nie jadłam tak dobrych babeczek. Najchętniej zjadłabym kilka naraz, ciężko się powstrzymać :) Sami się przekonajcie!


Składniki: 
2 szklanki mąki owsianej
pół szklanki cukru (polecam trzcinowy)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 niepełna szklanka mleka
1 serek homogenizowany waniliowy
3 łyżki oleju
duża garść żurawiny suszonej
opcjonalnie laska wanilii
Polewa z białej czekolady: tabliczka białej czekolady, odrobina słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blaszki z papilotkami.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek lub sodę (jeśli posiadasz dodaj również miąższ wanilii) i mieszamy.
  • Dodajemy mleko, jajko, serek, olej i mieszamy. 
  • Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy.
  • Wypełniamy papilotki ciastem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut.
  • Kiedy muffiny się upieką wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki od piekarnika. 
  • W między czasie, w rondlu topimy białą czekoladę dodając do niej odrobinę słodkiej śmietanki. 
  • Wyjmujemy babeczki, obtaczamy wierzch czekoladą i zdobimy wedle uznania. 
  • Przed jedzeniem babeczki trzeba wystudzić. 



0 komentarze

Nuggetsy (zdrowsza wersja)

Przepyszne, kruche i delikatne kawałki kurczaka w chrupiącej złotej panierce. Idealne na obiad, kolację lub jako przekąska. Bardzo proste w przygotowaniu. Niskokaloryczne :)



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka (można też wykorzystać filety rybne)
mleko
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany.

*Polecam Wam przyprawić mięso jak do Shoarmy: duża szczypta soli, szczypta pieprzu czarnego, szczypta czosnku granulowanego, szczypta kminku, kolendry, kurkumy, papryki słodkiej, papryki ostrej lub cayenne, 2 goździki, szczypta imbiru, duża szczypta cynamonu (zblendować wszystko razem). Taką gotową mieszankę przypraw Shoarma można kupić w sklepach, zwróćcie jednak uwagę na skład, żebyście wraz z przyprawami nie zjedli połowy tablicy Mendelejewa ;)



Przygotowanie:
  • Kurczaka czyścimy, wykrajamy co niepotrzebne, kroimy na małe nuggetsy i moczymy w mleku przez minimum godzinę. 
  • Do dużej miski wsypujemy płatki i przyprawy. Kruszymy (ja to zrobiłam szybko tłuczkiem do ziemniaków) i mieszamy.
  • Przygotowujemy sobie blaszkę. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Jajka rozbijamy i rotrzepujemy jak do jajecznicy (można przyprawić delikatnie solą).
  • Kurczaka obtaczamy w jajku, następnie w przygotowanej panierce i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. 
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Podajemy z ulubionymi sosami lub sałatą. 










1 komentarze

Staropolska zupa cebulowa

Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Ma wyrazisty smak, wspaniale rozgrzewa i syci.




Składniki:
6 dużych cebul
5 dużych szklanek bulionu warzywnego (można dodać 2 goździki i ziele angielskie, zagotować i wyjąć)
6 kromek żytniego chleba                                            
odrobina oleju/oliwy
2 duże łyżki masła
gałka muszkatołowa
imbir sypki
pieprz cayenne/pieprz czarny
sól
*można dodać szczyptę curry do smaku
dodatki: kwaśna śmietana, ser żółty, ser feta, kozi, serek kremowy, kiełki cebuli, grzanki chlebowe lub ptysiowe.


Przygotowanie:

  • Gotujemy bulion warzywny. Jeśli dodamy do niego ziele angielskie i goździki po zagotowaniu należy je wyjąć z bulionu. (może być z kostki ;) to zależy od Was)
  • Cebule pokroić w duże pióra (chodzi o to, żeby za bardzo nie "bawić się" w drobne i zgrabne krojenie)
  • Na patelnie wylać odrobinę oleju. Na nagrzany olej wrzucić cebulę. 
  • Po chwili dodać jedną łyżkę masła. Szczyptę soli. Zeszklić. 
  • Cebulę dodać do bulionu.
  • Na oddzielnej patelni wysmażyć na maśle 6 kromek żytniego chleba i również dołożyć do bulionu.
  • Jak chleb i cebula zmiękną, zblendować. 
  • Przyprawić pieprzem, gałką, solą i imbirem wedle uznania. 
  • Przy podawaniu, wrzucić ser do środka i zrobić tak zwany kleks z kwaśnej śmietany. Ja dodałam na górę jeszcze kiełki cebuli.




0 komentarze

Inspiracje sałatkowe

W tym poście chciałabym pokazać jak można w prosty sposób komponować sałatki, które oprócz tego, że wyglądają lepiej niż pizza i cheeseburger razem wzięte, to jeszcze do tego są super smaczne. Już chyba nie muszę pisać, że zdrowe, bo to raczej oczywiste. Nie dodaje do sałatek majonezu ani sztucznych sosów. 
Tego typu sałatki idealnie nadają się jako posiłek na wynos do pracy, szkoły czy na trening. Jeśli jednak planujecie zabrać swoją skomponowaną sałatkę ze sobą, proponuję zaopatrzyć się w porządnego lunch boxa, jakiś szczelnie zamykany pojemnik, żeby ani sos ani warzywa nie wylądowały na waszych rzeczach. 



Przygotowanie tych sałatek jest szybkie, bo zawsze opiera się na schemacie, który przestawiam poniżej. 

Baza w postaci zieleniny (sałata) 

*

Warzywa (pomidory świeże/suszone, ogórki (z tymże nie łączymy ogórków z pomidorami),  papryka,  awokado, cebula,  kiełki, por, marchewka,  itd.) 

*

Konkret* (kawałki grillowanej, gotowanej lub smażonej piersi z kurczaka, tuńczyk, owoce morza,  wędzona ryba, chude mięso itd.) 

*

Zdrowy węglowodan* (ugotowana kasza jaglana, gryczana, ryż brązowy, makaron razowy, ziarna słonecznika, dyni, owoc np. granat** itd.)
*

Ser* (kozi, feta, ew. żółty) 

*

Sos (oliwa, cytryna, ocet jabłkowy itd.)

*

Zioła i przyprawy

Przepis na przykładową sałatkę:

Składniki:
Mix sałat
Kiełki brokuł
Kiełki cebuli
Pomidory świeże
Awokado
Nasiona granatu**
Ser kozi
Oliwa + ocet jabłkowy 
Bazylia

*nie jest to konieczne
**Jak szybko wydobyć nasiona granatu





Popular Posts

Category

Blogroll

About

Blogger templates

Blogger news